Tisztelgés a hősök előtt

A Debreceni Egyetem és a város önkormányzata közös programsorozattal emlékezik az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről szerdán az egyetemen tartottak sajtótájékoztatót.

- Bátran mondhatjuk, hogy a Debreceni Egyetem integrációja 1956-ban kezdődött, hiszen az orvosisok, agrárosok és kossuthosok intézménytől függetlenül együtt vonultak az utcákra itt Debrecenben, ahol az egész forradalom lángra lobbant – fogalmazott Jávor András rektorhelyettes a rendezvénysorozatot bemutató tájékoztatón.

A rektorhelyettes kifejtette: a korábban már bejelentett „A Te ’56-od a Mi ’56-unk” című fiatalokat célzó videópályázat mellett tudományos konferenciát és kiállítást is szervez az intézmény.

Az „Utak és tévutak az ’50-es évek tudománypolitikájában” című konferencián a Rákosi-diktatúra időszakának tudományos életét és kényszerpályáit tárják fel. Az október 21-ei rendezvényen az agrártudomány, a bölcsészettudomány, a genetika, a hittudomány, a jogtudomány, az orvostudomány, valamint a zenetudomány és a közgyűjtemények tudománypolitikájának korszakos sajátosságait mutatják be, az előadások anyaga később kiadvány formájában is megjelenik.

„A forradalom gyújtópontjában – tűzből élet és enyészet” címmel október 21-én nyílik kiállítás a Debreceni Egyetem főépületében. A november 4-ig látható tárlat képi-, hang- és videóanyag felhasználásával, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár gyűjteményéből származó korabeli dokumentumokkal, interaktív módon idézi meg a korszakot, kiemelt hangsúlyt fektetve az egyetemi események bemutatására.

Jávor András kiemelte: az évforduló alkalmából mintegy hatmillió forintból az egyetem és a református egyház közösen rendezi az Egyetem téri ’56-os emlékmű, a Melocco-szobor környezetét, hogy az méltó legyen a megemlékezéshez.


- A mai köztársaságunk identitásbeli gyökerei is az 1956-os eseményekhez nyúlnak vissza. Különösen nagy öröm számunkra, hogy megszoríthatjuk azok kezét, akik életüket, egészségüket, egzisztenciájukat kockáztatták a magyarságért – fogalmazott Papp László. A polgármester aláhúzta: 1848 után 1956-ban is fontos szerep hárult Debrecenre, itt fogott tüzet a szikra, itt vonultak először az utcára az egyetemisták.

A közös rendezvénysorozat keretében október 23-án a Debreceni Egyetem Szenátusa és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése együttes ülést tart, majd megkoszorúzzák az Egyetem téri Melocco-szobrot.

A sajtótájékoztatón Papp László bejelentette: a 60. évforduló alkalmából új emlékművet avatnak fel a forradalom és szabadságharc hőseinek és áldozatainak a tiszteletére a Csokonai Színház előtt, a Kossuth utca azon szakaszán, ahol annak idején a sortűz eldördült. Az avatást követően 18 óra 30 perctől „Mensáros László naplója” címmel díszelőadást láthatnak az érdeklődők a Csokonai Nemzeti Színházban.

De nem csak a nemzeti ünnepen lesznek rendezvények, október 1-től november 4-ig tart a sokrétű programsorozat: a diákokat fotókiállításokkal, színházi előadásokkal, koncertekkel, dokumentum- és játékfilm vetítésekkel, vetélkedőkkel várják. A város hat pontján helyeznek el hatalmas molinót a forradalom hősei előtt tisztelegve, illetve egy T-34-es harckocsit is kiállítanak a Hatvan utcán a Nagyposta átjárójával szemben.

Sajtóiroda - TPL