Digitális testnevelés a DESOK-ban

A Digitális Jólét Programhoz kapcsolódóan az ország három helyszínén, köztük a Debreceni Egyetem sportcsarnokában tartottak szervezett testnevelésórát a digitalizáció és a mozgás népszerűsítéséért. A DESOK-ban a DE Balásházy János Gyakorlóiskolájának diákjai tartottak bemutató órát.

A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, mellyel az egészséges életmódra, a rendszeres testmozgásra és a digitalizált testnevelésre hívták fel a figyelmet. A pallagi intézmény két osztállyal vett részt a testnevelésórán a DESOK-ban. A diákokat élőben összekapcsolták másik két olyan helyszínnel, ahol szintén gyerekeknek tartottak testnevelésórákat.

A labdarúgás alapjait bemutató és a sportágat is népszerűsítő foglalkozáson digitálisan rögzítették a gyerekek teljesítményét úgy, hogy a testükre érzékelőket helyeztek, és mérték a pulzusukat, véroxigén-szintjüket. Az eredmények alapján egy olyan esettanulmányt készítenek, amit nemzetközi konferenciákon ismertetnek a szakemberek annak érdekében, hogy a jövőben a digitalizáció az iskolai testnevelés részévé válhasson. A későbbi gyakorlat szerint az egyes testnevelésórák eredményei az ország bármelyik pontján visszakereshetők, összehasonlíthatók lehetnek.

- Ez a rendezvény az egyetemnek és az iskolánknak is jó lehetőség volt, de főleg a gyerekeknek, hiszen egész Európa láthatta a produkciójukat. Megmutathattuk azokat a módszertani lehetőségeket, amelyek az iskolai testnevelésünket jellemzik. Reméljük, hogy sokaknak példa lesz arra, hogy miként lehet a labdarúgást a tanóra keretein belül oktatni. A 21. század lehetőségeit ki kell használni, ennek alapja a digitalizáció, amelynek segítségével elemezhetővé válik, hogy az egyes mozgáskoordinációs gyakorlatokat milyen eredményekkel végezték el. Számunkra nagyon fontos, hogy ez a tudásbázis bárhol, bárki számára elérhető legyen, és kölcsönösen tanulhassunk más intézményektől – fogalmazott Filep Miklós, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma igazgatója.

Dénes Ferenc, a szervezésért felelős Digitális Jólét NKft Digitális Sport Tudásközpont vezetője elmondta: Magyarország adja az Európai Tanács elnökségét május és november között – a három, különböző helyszínen megtartott testnevelésóra ennek volt az első kulturális programja.

- A magyar elnökség központi üzenete az ifjúságról, a mozgásról, a gyerekekről szól, az volt a tervünk, hogy összekapcsoljuk ezt a szellemiséget a sporttal és a digitalizációval. Minderre a legjobban az iskolai testnevelés révén van lehetőség, ezzel azt is meg tudtuk mutatni, hogy a mozgás és a gyerekek egységessé tudják tenni Európát – fogalmazott a szervezet vezetője.

Az eseményt a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta, a megvalósításért pedig a Digitális Jólét Program felelt.

Sajtóiroda - BZ