Startol a légijárművek specializáció

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar járműmérnöki alapszakán belül szeptemberben induló légijárművek specializáció gyakorlati oktatását segíti a jövőben az az együttműködés, amelyet az AEROPLEX Közép-Európai Légijármű Műszaki Központtal kötött az intézmény.

Az Aeroplex Közép-Európai Kft. a hazai repülőgép-karbantartási piac egyetlen 100 százalékos állami tulajdonú cége, amely eredeti három üzletágát (hangár-, forgalmi és berendezés-karbantartás) az elmúlt időszakban a cargo-üzletággal egészítette ki, illetve létrejött a helikopter-karbantartó részlege is. A cég jelentős eredménye, hogy átvette a Wizz Air forgalmi-karbantartási feladatait a légitársaság két magyarországi bázisán, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren. Az Aeroplex szakember-szükségletének biztosítására életpályamodellt vezetett be, amelynek része a Debreceni Egyetemmel (DE) most megkötött együttműködési megállapodás is.  


- A DE Magyarország egyik vezető felsőoktatási intézménye, amelynek tudományos háttere, infrastruktúrája, illetve képzési struktúrája lehetővé teszi a legmodernebb kutatási és technológiai eredmények közvetítését a hallgatók számára. Az egyetem a régióban működő, illetve a Debrecenbe települő multinacionális vállalatokkal szoros együttműködést alakított ki, ezt a kapcsolatrendszert erősíti a jövőben az Aeroplex is, amely infrastrukturális- és szakemberbázisával a járműmérnöki alapszak szeptemberben induló légijárművek specializáción belül segíti az oktatást a légijármű karbantartáshoz szükséges gyakorlati ismeretek átadásával – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Husi Gáza, a Műszaki Kar dékánja. 


Az együttműködés elsődleges célja hogy biztosított legyen a hazai repülőgépipar szakember-utánpótlása a légijármű karbantartás területén. 


- A légijárművek specializáció a repülőgépek műszaki vonatkozásaival kapcsolatos ismeretanyagot öleli fel mintegy 6-7 tantárgy, köztük az aerodinamika, a repülésmechanika, a repülőgépek szerkezete, a repülőgép hajtóművek, a repülőgép elektromos és elektronikai rendszerei területén – sorolta az új képzést ismertetve Ailer Piroska. Az együttműködés előnyeit hangsúlyozva a DE műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese kiemelte: A hallgatók így testközelből ismerhetik meg a repülőgépeket, szerezhetnek olyan szakmai gyakorlatot, amelyet Magyarországon elsősorban az Aeroplex tesz lehetővé, mert elsősorban ők foglalkoznak repülőgépek karbantartásával, nagyjavításával a nagygépes területen. 


A megállapodás arra is lehetőséget nyit, hogy a cég munkatársai a Műszaki Kar oktatási tevékenységébe bekapcsolódjanak, emellett segítséget biztosíthatnak akár szakdolgozatok elkészítéséhez is. 


Az együttműködés legfontosabb területei az oktatáson túl a duális képzési struktúra kialakítása, az infrastrukturális fejlesztések megvalósításának támogatása, amely lehetővé teszi a szakember-utánpótlás biztosítását, és a végzősök számára életpálya-modellt is nyújthat. 


Sajtóiroda - BZs