Szakmai elismerés a radiológusnak

Székely Andrást, a Debreceni Egyetem szakorvosát kérte fel az Európai Radiológus Társaság a COVID-19 tüdőgyulladással kapcsolatos oktatóvideó elkészítésére. Az anyagot szakvizsga előtt álló rezidensek, illetve európai radiológus szakorvosok használják.

Az Európai Radiológus Társaság Oktatásért Felelős Munkacsoportja, az ESR Education on Demand angol nyelvű weboldalra készít oktatási anyagokat. Ez a több mint 50 ezer regisztrált taggal rendelkező szakmai szervezet hivatalos továbbképzési platformja, szakvizsga előtt álló rezidensek és a tudásukat felfrissíteni vágyó európai radiológus szakorvosok számára. Erre a felületre került fel Székely András videója is.

- Körülbelül három éve vagyok aktív tagja az Európai Radiológus Társaság Oktatásért Felelős Munkacsoportjának. Óriási megtiszteltetés és egyfajta szakmai elismerés volt számomra ez a felkérés, és bevallom, hogy amikor elolvastam az emailt, egy kicsit összeszorult a gyomrom, hiszen a munkacsoportban olyan „nagyágyúk” mellett dolgozom, mint a francia Marie-Pierre Revel, aki nemzetközi szinten is elismert szaktekintély a mellkas-radiológiában – mondta el a hirek.unideb.hu kérdésére Székely András, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház radiológus szakorvosa.

Az általa készített előadásból a COVID-19 tüdőgyulladásra típusos/bizonytalan és atípusos CT-jeleket, és némi alapvető virológiai ismeretet sajátíthatnak el a téma iránt érdeklődők.

- Azért döntöttem a videó mint formátum mellett, mert szerettem volna, ha a hallgatók nem csak egy statikus ppt-t vagy pdf-et kapnak, hanem egy valódi előadást, amiből megismerhetik azokat a finom jeleket, melyekre leletezéskor oda kell figyelniük – magyarázta a radiológus.

Székely András hozzátette: az áprilisban publikált videó az európai radiológiai szakmai körökben is abszolút úttörő volt. Az akkorra megjelent tudományos eredmények ismeretében a radiológusok ugyan már tudták, hogy a COVID-19-nek jellemző CT-jelei vannak, de megfelelő számú tapasztalat híján, nagy volt a bizonytalanság a morfológiai eltérésekkel kapcsolatban.

- Mivel radiológiai ismeretterjesztő, továbbképző anyag nagyon kevés állt rendelkezésünkre, szükség volt egy összegző anyagra, ami valós körülmények között is precíz útmutatást tud adni az aktuális nemzetközi irodalomra támaszkodva. Tehát ez egy olyan anyag, aminek pdf-változata akár leletezés közben is nyitva lehet az orvos mellett, és az orvos kvázi innen tud puskázni, hogy az, amit a CT-n lát, az eddigi tudásunk alapján megfelelhet-e COVID-19 tüdőgyulladásnak (pneumóniának) vagy sem – hangsúlyozta Székely András.

A videó mintegy 40 tudományos folyóiratban közölt cikk alapján készült, illetve saját képanyag, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban kezelt három COVID-os páciens mellkas CT-felvételei is megtalálhatók benne.

Az angol nyelvű videót már több mint 1200-an látták a legnépszerűbb videómegosztón. Az anyag magyarul is elérhető.

Sajtóiroda - CzA