Előszűrés a sátorban

Minden érkező beteget előszűrnek a Kenézy Gyula Egyetemi Kórháznál felállított katonai sátorban. A lázmérés és a kikérdezés alapján a fertőzésgyanús pácienseket elkülönítve kezelik. A kihelyezett másik sátorban pedig az ellátáson átesett, hazainduló betegek várakozhatnak.

A kórház traumatológiai bejáratánál helyezték el az egyik, az úgynevezett pré triázs sátrat, ahol szakképzett egészségügyi személyzet dolgozik.


-A baleseti, traumatológiai ellátásra érkezőknek kézfertőtlenítés után megmérik a lázát, és egy kérdőív alapján kikérdezik. Az előszűrést követően a fertőzésgyanús betegeket az intézményben elkülönítve kezelik. A sátras előszűrésen csak az onkológiai-, illetve a pszichiátriai betegeknek, valamint a szülészeti-nőgyógyászati osztályra érkezőknek nem kell részt venniük, őket az ellátási helyen triázsolják – ismertette Lampé Zsolt, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főigazgatója.

A másik sátrat a Sürgősségi Betegellátó Osztály bejáratától néhány méterre állították fel az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái.

- Itt elkülönítve várakozhatnak a betegszállítóra, mentőre vagy hozzátartozójukra azok, akik valamilyen ellátás után hazaindulnak a kórházból. A sátrakat a betegek, a dolgozók és az egészségügyi ellátás védelme érdekében helyeztük ki – mondta a főigazgató.

Továbbra is érvényes, hogy a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház sürgősségi osztályára csak azok a betegek menjenek, akiknek lázzal, köhögéssel párosuló légúti panaszaik vannak. A beérkező betegek előzetes vizsgálaton esnek át.

A felső légúti tüneteket mutató betegeket kizárólag a járványellenes küzdelemre kijelölt légúti sürgősségi ellátó helyen, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban fogadják. Minden más sürgős esetet a klinikán látnak el. A Klinikai Központ Sürgősségi Klinikájára ilyen panaszokkal érkezőket is a Kenézybe irányítják át.

Sajtóiroda - CzA