Felvételi 2020 – iDE várunk!

A nemzetközi rangsorokban is előkelő helyen szereplő Debreceni Egyetem hazánkban az egyik legszélesebb képzési kínálattal, 197 szakkal, köztük 6 új képzéssel várja a felvételizőket. Miért érdemes még iDE jelentkezni? Az intézmény vezetői elárulták.

Elindult a 2020-as felvételi eljárás, a jelentkezők február 15-ig választhatnak a szeptemberben induló felsőoktatási képzések közül.

- A Debreceni Egyetemre első helyen jelentkezők száma tavaly 9 százalékkal emelkedett, a felvett hallgatók létszáma jóval 10 ezer felett volt. Egy ilyen kiugróan jó évet nehéz reprodukálni, de bízunk benne, hogy az intézmény idei kínálata is meggyőzi majd a jelentkezőket arról, hogy a Debreceni Egyetemet válasszák – hangsúlyozta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes az intézmény szerdai sajtótájékoztatóján.

- Az intézmény 14 karán szinte valamennyi, összesen 12 képzési terület képzései érhetők el: 72 alap- és 87 mesterszakkal, 6 osztatlan képzéssel, valamint 14 felsőoktatási szakképzéssel várja a jelentkezőket. Újdonság a marketing, illetve a szerkezet-építőmérnöki mesterszak, valamint az ének-zene tanári és a Kelet-Magyarországon egyedülálló gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár osztatlan képzés. Emellett most először lehet jelentkezni a nemzetközi tanulmányok és a járműmérnöki alapszakra is, de utóbbi csak a felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítésében lesz elérhető, amely január 31-ig jelenik meg – részletezte Bartha Elek

A rektorhelyettes kiemelte továbbá, hogy a Debreceni Egyetemen folyó minőségi oktatást jól tükrözik a nemzetközi rangsorok, a Round University Ranking (RUR) 2019-es felsőoktatási világrangsorban például legutóbb 50 helyet ugrott előre az intézmény.  Mindemellett a legnemzetközibb egyetem a debreceni, hiszen jelenleg több mint száz ország csaknem 6300 külföldi hallgatója tanul az intézményben.

Az egyetem nemzetközi kapcsolatai lehetőséget adnak arra, hogy több mint 50 országban fejlesszék tudásukat a hallgatók. Az intézmény több száz vállalati kapcsolata és együttműködése révén pedig nemcsak kiváló gyakorlati helyek, hanem új duális képzések is választhatók. A keresztfélévben már meghirdetett nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, marketing és természetvédelmi mérnöki mesterszakok mellett a környezettudomány és a biológus mesterképzés is indul ősztől ebben a gyakorlatorientált képzési formában.

A Debreceni Egyetem a hallgatói szolgáltatások, rendezvények területén is országosan kiemelkedő, a felejthetetlen diákévekhez pedig az intézmény folyamatos infrastrukturális fejlesztései is nagymértékben hozzájárulnak. Bővebb információ a Debreceni Egyetem szeptemberre meghirdetett képzéseiről ide kattintva érhető el.

A felvételi eljárás menetrendjében nincsenek jelentősebb változások, de a bemeneti követelmények némileg módosultak.

- A korábbi elképzelésekkel szemben a középfokú nyelvvizsga megléte mégsem feltétele a felsőfokú tanulmányok megkezdésének, legalább egy emelt szintű érettségi azonban idén először kötelező lesz, bármelyik szakot választja a jelentkező. Jó hír, hogy a tavalyi tendenciákhoz hasonlóan ebben az évben is több képzés esetén csökkennek a ponthatárok. A jogász szakon például az előző évi 440 helyett már 350 pont is elég a sikeres felvételihez, sőt a jogászképzést folytató intézmények egyenként 80 állami ösztöndíjas helyet tölthetnek be, ami komoly lehetőség azoknak, akik ezt a pályát szeretnék választani - tájékoztatott Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató.

Jelentkezni február 15-ig lehet kizárólag elektronikus módon, a felvi.hu honlapon, majd ezt követően február 20-ig kell hitelesíteni a jelentkezéseket. Hiánypótlásra július 9-ig lesz lehetőség, illetve eddig lehet módosítani a jelentkezési sorrenden is. A ponthúzás július 23-án várható.

Sajtóiroda-TB