Törtek a tésztahidak

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának „Lehidalok” csapata nyerte az idei TörDElő-t. A tésztahíd-építő versenyt november 22-én már 11. alkalommal rendezte meg az Építőmérnöki Tanszék.

A megmérettetésen a kar hat csapata vett részt, akik a szigorú feltételeknek eleget téve készítették el mérnöki alkotásukat, amelyekhez kizárólag bolti forgalomban kapható száraztésztát – makarónit, spagettit, pennét, cannellonit - használhattak, összesen egy kilogramm mennyiségben, az elkészült mű fesztávolsága pedig el kellett hogy érje az egy métert. Mindezeken túl a hidaknak ki kellett állni a végső, a terheléses próbát is.


A zsűrizést csaknem egy héten át tartó megfeszített csapatmunka előzte meg: a tészta kiválasztása, a szálak ellenőrzése, csiszolása, ragasztása akár 60-70 munkaórát is igénybe vett. A tanszék oktatói úgy vélik, hogy a felkészülés során a hallgatók a tervezéstől a kivitelezésig kipróbálhatják magukat úgy, hogy közben valódi szakmai tapasztalatot is szerezhetnek.


A legnagyobb terhelést a Lehidalok csapata érte el, 935,5 grammos alkotásuk 137,7 kg-os súlyt bírt el. Ezzel a teljesítménnyel lettek elsők. A dobogó második fokára – alig lemaradva a terhelési próbán -  a HAJÓhanem csapat állhatott, a megosztott harmadik helyet pedig a Róka-móka és az Epoxy Rules nyerte.


A legszebb alkotás – a B.A.M. csapat által készített híd – pedig különdíjban részesült.


Sajtóiroda - BZs