Szakmai workshop és együttműködés

A településmérnöki mesterképzés gyakorlati oktatásának támogatása a célja annak a megállapodásnak, melyet pénteken a Debreceni Egyetem Műszaki Karának Tanácstermében írtak alá a kar és a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) képviselői.

Az egész napos szakmai találkozó során angol nyelvű előadásokat hallhattak az Urban Systems Engineering MSc képzésben résztvevő hallgatók, és itt tartotta elnökségi ülését is a MUT.
A Debreceni Egyetem Műszaki Karán 2011-ben indult a településmérnöki mesterképzés, amely 2019-től angol nyelven is elérhető a hallgatók számára.

– Diákjaink nagy része elsősorban Brazíliából érkezett, de vannak diákjaink között jordán, szír, iráni és kenyai hallgatók is, akik a kétéves képzés során elsősorban azt sajátítják el, hogyan lehet létrehozni, fenntartani, élhetővé tenni és üzemeltetni egy-egy települést – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Csomós György, a településmérnöki szak szakfelelőse.

A pénteken aláírt együttműködés keretében a jövőben vendégelőadók tartanak szakmai előadásokat a hallgatóknak, emellett a MUT mentorprogramot indít, és aktívan közreműködik a gyakorlati helyek biztosításában, valamint a szakdolgozati témavezetésekben is.

– Fontos, hogy Budapest mellett jelen legyünk az ország nagyvárosaiban is, ahol közösen tudunk dolgozni a társadalom, a gazdaság és a környezet érdekében – fogalmazott Salamin Géza. A Magyar Urbanisztikai Társaság elnök kiemelte: a fővároson kívül a Debreceni Egyetem az első, amellyel közös szakmai megállapodást kötött a MUT.

- A közös munka segít hallgatóinknak, oktatóinknak egyaránt, hogy megismerjék a világ legújabb urbanisztikai trendjeit – hangsúlyozta Szűcs Edit. A Műszaki Kar dékánja hozzátette: mindez nem csupán a településmérnök szakos hallgatók számára fontos, éppen ezért az előadások nyitottak lesznek az építő- és építészmérnök képzésben résztvevő diákok számára is, hiszen másként terveznek majd egy-egy épületet, ha olyan komplex tudással rendelkeznek, amit a karon a MUT-tól kapunk ajándékba – tette hozzá a dékán.

A rendezvényen az is elhangzott, hogy jövő évi országos konferenciáját Debrecenben rendezi a Magyar Urbanisztikai Társaság.

Sajtóiroda - BZs