Kulturális örökségünk mint tananyag

Hamarosan, várhatóan 2019 szeptemberétől új területtel bővül a Bölcsészettudományi Kar kínálata. Elsőként a „Kulturális örökség” szakirányú továbbképzés tananyagát mutatják be a csütörtökön kezdődött kétnapos workshop keretében a Debreceni Egyetemen.

- A magyarság nem ér véget a határoknál, és a világ magyarjainak van igénye arra, hogy az anyaországgal kapcsolatot tartva ismerjék meg múltunkat, és célunk, hogy mindez a Debreceni Egyetem közreműködésével jöjjön létre valódi értékek feldolgozásával, tudományos igényességgel – fogalmazott köszöntőjében Jávor András rektori főtanácsadó, a „Magyar Értéktár” pályázat vezetője.

Az EFOP támogatásával megvalósuló, a teljes magyar tudományos és kulturális értéktár bemutatását célzó programhoz 41 tananyagot tartalmazó távoktatási program kidolgozásával járul hozzá a Debreceni Egyetem.

A „Magyar Értéktár” alapszak mellett induló 10 másik szak egyike a „Kulturális örökség” szakirányú továbbképzés, amelynek előkészítésében és kidolgozásában a Bölcsészettudományi Kar, illetve a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási, valamint Gazdaságtudományi Kara mellett részt vettek a Partiumi Keresztény Egyetem oktatói is.

- A szakirányú továbbképzést bárki elvégezheti, aki alapszakos végzettséggel rendelkezik, maga az oktatás a Debreceni Egyetem kihelyezett képzéseként Nagyváradon, a Partiumi Egyetemen indul, a tervek szerint 2019 szeptemberétől – mondta az unideb.hu portálnak Forisek Péter, a BTK dékánhelyettese. A „Kulturális örökség” projekt vezetője kiemelte: a mostani workshop mintegy keresztmetszetét mutatja be az elkészült tananyagnak, amelynek jóváhagyásáról jövő heti ülésén dönt az egyetem Szenátusa, ezt követően pedig megkezdődhet az akkreditációs eljárás. Az elkészült 21 tananyagot előadások keretében mutatták be a program résztvevői.

- Mi nem igazán érezzük magunkat határon túlinak, hiszen a Partium mindig is Kelet-Magyarország szerves részének volt tekinthető – hangsúlyozta köszöntőjében Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora, aki a képzés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

- Az örökségül kapott szellemi-tárgyi hagyatékot értékesen és hasznosan korszerűsítve nekünk kell átörökíteni azok számára, akik utánunk jönnek, azért, hogy legyen majd nekik is mit átörökíteni az utánuk jövőknek – húzta alá Pálfi József.

- Ez a mostani program is része annak a hatalmas munkának, amelynek révén megújulhat a hazai, így a Debreceni Egyetemen folyó bölcsészképzés, a merev, diszciplináris határokat lebontva közvetítve az általunk fenntartott értékeket – hallhattuk Keményfi Róbert dékánt.

A „Kulturális örökség” szakirányú továbbképzés tananyagát bemutató workshop pénteken zárul a Debreceni Egyetemen.

Sajtóiroda - BZs