Tudományos pályázatok nyertesei a DE-n

Sikerrel szerepelt a Debreceni Egyetem (DE) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tudományos Mecenatúra pályázatán. Az intézmény nyertesei összesen több mint 236 millió forintos támogatáshoz jutottak különböző tudományos projektek megvalósítására.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett Tudományos Mecenatúra pályázaton összesen 366, köztük a DE 48 kutatója és kutatóhelye nyert el támogatást.

A 2024. áprilisában egy milliárd forint támogatási kerettel megjelent felhívás célja a hazai tudományos kutatói közösség nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolódásának ösztönzése, a tudománykommunikáció és a nyílt tudomány hazai térnyerésének támogatása.

Az elnyert összeg a DE nyerteseinek esetében nemzetközi konferenciák hazai szervezésére (13), külföldi eseményeken való részvételre (32), valamint tudományos eredmények népszerűsítésére (3) fordítható.

A sikeres pályázatnak köszönhetően – többek között – Nemzetközi Középkorász Konferenciát, Különleges Bánásmód Nemzetközi Interdiszciplináris Konferenciát, Nemzetközi Gerontológiai Konferenciát, 2025-ben Budapesten European Workshop for Rheumatology Research (EWRR) kongresszust rendezhet a Debreceni Egyetem. Mindezek mellett a most elnyert forrás segítségével valósulhat meg október 24-26. között a XXIV. Országos Neveléstudományi Konferencia is a DE Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai, valamint a Bölcsészettudományi Kar közös rendezésében Oktatás és nevelés a társadalmi jóllét szolgálatában - A nevelés és az oktatás kihívásai a válságok korában címmel.

A tudományos eredmények népszerűsítésére kiírt nyertes pályázat keretében pedig podcast és riportfilm készülhet a középkori magyar királyok és arisztokraták magánéletéről is.

A nyertes pályázatok listája ide kattintva olvasható.

Sajtóközpont – BZs