Fajtabemutatón az AKIT öko vetőmagjai

A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) saját gabonafajtáival és alternatív növényeivel jelent meg az Öko Expo előrendezvényeként megszervezett szántóföldi fajtabemutatón. A pénteki hajdúnánási eseményen ökológiai termesztésben is jól alkalmazható növényeket, precíziós eszközöket és technológiai megoldásokat ismerhettek meg a gazdálkodók.

A Debreceni Egyetem (DE), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület és Hajdúnánás önkormányzata által szervezett ökológiai szántóföldi fajtabemutatón több mint tíz agrárvállalat és kutatóintézet vetőmagjait és a hozzájuk kapcsolódó termékeiket mutatták be. Több mint száz tavaszi, illetve őszi vetésű növény, kukoricafajta és szója szerepelt a kínálatban.

- A Debreceni Egyetem vetőmagjai iránt nagy a piaci érdeklődés, ezt mutatja az is, hogy az AKIT által előállított vetőmagok jelentős mennyisége kerül exportra és egyes fajták piacvezetők hazánkban. A DE Nyíregyházi Kutatóintézete és a Látóképi Tangazdaság több évtizedes kutatói és szakmai munkája nélkül ez azonban elképzelhetetlen lenne, a fajtanemesítők munkájára egyre nagyobb szüksége van a mezőgazdaságnak és így az ökológiai gazdálkodásnak is. A fajtabemutató éppen ezért fontos, itt a gazdálkodók közvetlenül figyelhetik meg az ökotermesztésre szánt növényeket – mondta az esemény megnyitóján Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.

A szakmai rendezvényen a DE AKIT széles vetőmagkínálatából takarmányborsót, lencsét, kölest, tritikálét, rozst, bükkönyt, fénymagot, mohart és csillagfürtöt ismerhettek meg a szakemberek.

- Az ökológiai gazdaságokban hazánkban elsősorban konvencionális vetőmagokat használnak a gazdálkodók, ezeket az intenzív fajtákat azonban nem az ökológiai termesztési feltételeknek megfelelve fejlesztették. Az lenne a legideálisabb, ha a gazdaságokban olyan vetőmagokat használhatnánk, amelyek ökológiai körülmények közül származnak és az ökotermesztésre „készülnek” vagy éppen jól teljesítenek ezen termesztési körülmények között. A legutóbbi Öko Expón szerveztük meg először a zöldítési és ökológia bemutatónkat, idén szerettük volna még fókuszáltabban bemutatni az ökogazdaságokban használható fajtákat – fejtette ki Szólláth Tibor, a Kelet- Magyarországi Biokultúra Egyesület elnöke.


A szeptember 12-re és 13-ra tervezett idei Öko Expo előrendezvényén precíziós eszközöket és technológiai megoldásokat is láthattak az érdeklődők.

Sajtóközpont - ÉE