Fél évszázados jubileumot ünnepeltek a Bárdos Szimpóziumon

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Szolfézs-Zeneelmélet Karvezetés Tanszékének 50. évfordulója alkalmából hazai és határon túli zenepedagógusok találkoztak a Bárdos Szimpóziumon. Az országosan egyedülálló szakmai esemény két napján bemutató órákon, előadásokon, koncerteken cseréltek tapasztalatokat a résztvevők.

A zenepedagógia eddigi eredményeinek és új irányelveinek megvitatása, valamint a kölcsönös tudásmegosztás céljából ismét megrendezte a DE Zeneművészeti Kar a Bárdos Szimpóziumot, melyen két napon át tanácskoztak a szakemberek. Az eseménynek különleges apropót adott, hogy ebben az évben ünneplik a Szolfézs-Zeneelmélet Karvezetés Tanszék alapításának fél évszázados jubileumát. 

Lakatos Péter, a ZK dékánja hangsúlyozta, hogy a szimpózium kiemelkedő jelentőséggel bír a kar életében, hiszen itt a kulturális hagyományok, valamint a legmagasabb szintű szakmai tudás egyszerre találkozik. 

- Mindig különleges számomra ez a nagyszabású esemény, gyerekkoromban én magam is kórusban szocializálódtam. Fantasztikus érzés az, amikor kórusok megszólalnak a Liszt teremben. Ami a szakmai tanácskozás és a produkciók során történik, az megismételhetetlen és pótolhatatlan érték. Hálás vagyok azért, amit a tanszék ötven év alatt elért, és fontos kiemelni azokat a szereplőket, akik az elmúlt évtizedekben aratott sikerekért dolgoztak. Ez a két nap a jeles évforduló miatt valóban igazi ünnep – hangsúlyozta Lakatos Péter.

A karra meghívott zenepedagógusok számára a Bárdos Szimpózium jelenti a legmagasabb szintű szakmai eszmecserét az országban, idén csaknem száz, szolfézs-zeneelmélettel, karvezetéssel foglalkozó szakember vett részt a programon. 

- Hosszú évtizedekre tekint vissza a találkozó, külön rangot ad neki, hogy most jeles évfordulót ünneplünk, ezért az idei szimpózium különleges programokkal, még gazdagabb szakmai tartalommal várta a hazai és a határon túlról érkezett szakembereket. Olyan zenepedagógusokat hívtunk, akik zeneiskolákban, szakközépiskolákban, általános iskolákban szolfézst és zeneelméletet oktatnak, illetve neves karnagyokkal, énekművészekkel is találkozhattak a résztvevők. Bemutató órákon és előadásokon, valamint koncerteken oszthatták meg egymással a tapasztalataikat. Igen komplex tehát a program, ilyen módon egyedülállónak mondható, ennek a mintájára vannak kezdeményezések, konferenciák az országban, de nálunk a sokrétű tevékenységi kör és tematika adja a szimpózium kivételes jelentőségét – fejtette ki Végh Mónika, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Szolfézs- Zeneelmélet, Karvezetés Tanszék vezetője.

A Bárdos Szimpózium keretében rendezett hangversenyeken fellépett a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, az egri Vocalissimo Énekegyüttes, a debreceni Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar, a Canticum Novum Kamarakórus, a Bárdos Lajos Leánykar, valamint a Kodály Zoltán Ifjúsági Szimfonikus Zenekar.

A szakmai előadások mellett a részt vevő zenepedagógusok megemlékeztek a tanácskozás névadójáról, a 125 éve született Bárdos Lajos zeneszerzőről, a 100 éve született Szőnyi Erzsébet Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerzőről, karvezetőről, zenepedagógusról, valamint Szesztay Zsoltról, a Szolfézs-Zeneelmélet Karvezetés Tanszék alapítójáról is. 

A Bárdos Szimpóziumot a Lautitia Kóruscsalád hangversenye zárta. 

Sajtóközpont - BZ