Felföldi János (1968-2024)

Életének 56. évében, 2024. április 5-én elhunyt Felföldi János agrármérnök, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vidékfejlesztési és Funkcionális Gazdálkodási Intézet egyetemi docense.

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának emblematikus egyetemi docense, Felföldi János TANÁR ÚR, 55 éves korában tragikus hirtelenséggel távozott közülünk 2024. április 05-én. Itt hagyott minket, kíméletlenül nagy, betölthetetlen űrt hagyva maga után. A hír, mely futótűzként terjedt el ezen a szomorú pénteki délelőttön, mindenkit sokkolt, aki ismerte Jánost, azaz Janit. Többen abban bíztak, azzal hívtak minket, hogy ez nem lehet valós hír, hiszen Jani nem halhat meg, ez csak valami kacsa, rossz emberek feltörtek Facebook fiókokat és ez csak egy morbid áprilisi tréfa. Sajnos nem ez történt.

Dr. Felföldi János 1968. szeptember 25-én Újfehértón látta meg a napvilágot, középiskolai tanulmányait Nyíregyházán a Vasvári Pál Gimnáziumban végezte, ahol 1986-ban érettségizett. Felsőfokú tanulmányait – 1 év sorkatonai szolgálatot követően – a Debreceni Agrártudományi Egyetem (DATE) Mezőgazdaságtudományi Karán kezdte meg, ahol 1993-ban először felsőfokú vadgazda képesítést, majd ezt követően okleveles agrármérnök végzettséget szerzett. Akkoriban azon kevesek közé tartozott, akik angol-magyar szakfordító szakirányos hallgatóként egy szemesztert Írországban, a University College of Cork intézményben tölthetett, ahol élelmiszer-gazdasági és marketing tárgyakat hallgatott. 

Munkája, illetve életútja során 23 sikeres évet töltött el a felsőoktatás területén. 1994-ben először, mint doktorandusz (Ph.D.) hallgató kapcsolódott be a Debreceni Egyetem egyik jogelőd intézményében, a Debreceni Agrártudományi Egyetemen zajló szakmai munkába. Már ekkor elkezdte oktatói tevékenységét, az egyetemi hallgatók legnagyobb megelégedésére. Doktori disszertációját „Vezetési és munkaszervezési összefüggések vizsgálata marhahústermelő gazdaságokban” címmel készítette el Nagy Tibor Professzor Úr témavezetésével, melyet „summa cum laude” minősítéssel védett meg 2001-ben a gazdálkodás- és szervezéstudományok területén; „A mezőgazdasági vállalkozások és a vidékfejlesztés ökonómiája” c. akkreditált Ph.D. program keretein belül. János ténylegesen is magáénak vallotta az élethosszig tartó tanulás eszmeiségét, ennek megfelelve 1997-ben a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán közgazdasági szakokleveles mérnök és 2022-ben a Széchenyi István Egyetemen precíziós mezőgazdasági szakmérnök másoddiplomát szerzett. Habilitált doktorrá 2014-ben nyilvánította a Debreceni Egyetem a gazdálkodás- és szervezéstudományok területén. Egyetemi tanári pályázatát 2024. év elején nyújtotta be, melyet a GTK Kari Tanácsa egyhangúlag támogatott. 

Négy éven keresztül látta el a balmazújvárosi Kvaliko TÉSZ fejlesztési igazgatói, majd később ügyvezető igazgatói feladatait. 2001-ben tanársegédi kinevezést kapott a DATE Vezetési és Munkaszervezési Tanszékére. Oktatója volt különböző mezőgazdasági ágazatokat tárgyaló munkaszervezés tantárgyaknak, de a vezetési ismeretek oktatása is a feldatatai közé tartozott. Ekkor Prof. Dr. Kurucz Gyula vezetése alatt és Prof. Dr. Nagy Tibor szakmai irányítása mellett dolgozott. Később a Vállalatgazdaságtani Tanszék kollektívájába került, ahol 2002-2005 között adjunktusként, majd 2006-tól egyetemi docensként Prof. Dr. Nemessályi Zsolt és Prof. Dr. Nábrádi András irányítása mellett a vállalatgazdaságtani tantárgycsoport tantárgyainak oktatásába kapcsolódott be, továbbá Vezetői gazdaságtan c. tantárgyat tanította nemzetközi MBA képzésben. Az általa oktatott tantárgyak többségükben az MSc/MA és a Ph.D. képzéshez kapcsolódnak, mindamellett, hogy oktatói életpályája során tanított 5 éves egyetemi, szakirányú továbbképzési szakokon, szakmérnök és MBA képzésben, továbbá FSZ/FOSZ és BSc/BA alapszakon, mind graduális, mind posztgraduális szinten. Tanársegéd kora óta tartott egyetemi előadásokat, gyakorlatokat és vezetett szemináriumokat. 2014-ben került át a Logisztika Menedzsment Tanszékre, ezt követően 2015-től a DE GTK Alkalmazott Informatika és Logisztika Intézetének volt az intézetigazgatója. Hét éven keresztül volt a Tormay Béla Szakkollégium igazgatóhelyettese, mely feladatot – Csizmazia Zoltán professzor úrral és a hallgató közösséggel együttműködve – mindvégig nagy odaadással és lelkesedéssel végzett. 2015-től a Gazdaságtudományi Kar Ihrig Károly Szakkollégiumának igazgatói posztját töltötte be, így segítve a kar tehetséggondozási tevékenységét. Kezdeményezésére indult el és jött létre a szakkollégiumok tudományos konferenciája. Egy magyar nyelvű és három angol nyelvű tudományos folyóiratnak volt a szerkesztőbizottsági tagja.

Oktatási tevékenysége két fő pillér mentén szerveződött: az egyik az élelmiszergazdasághoz, azon belül is főleg az agrárgazdasághoz kapcsolódott, míg a másik az általános logisztika menedzsmenthez, valamint az ellátási lánc (ellátási háló) menedzsmenthez. Tanár Úr kiemelten kezelte a gyakorlati képzést, amelynek keretében hallgatói üzemi gyakorlatokon vettek részt, és számos alkalommal szervezett számukra tanulmányutakat és üzemlátogatásokat (Jánost idézve: „Kedves Hallgatóim, ezek nem kirándulások, hanem tanulmányutak”). Összesen 62 hallgató esetében látott el sikeres védéssel záruló konzulensi feladatokat diploma- és szakdolgozatok esetében. 5 szakkönyvben/tankönyvben szerzőként vett részt, 10 szakkönyvben/tankönyvben szerkesztői feladatokat látott el, továbbá 45 magyar és angol nyelvű könyvfejezet szerzője. Külön büszkeséggel töltötte el, hogy 2007-ben elnyerte a legjobb előadás tartásáért az Év Oktatója Díjat, melyet a Debreceni Egyetem Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kara a Hallgatói Önkormányzattal közösen adományozott részére. Hallgatói nemcsak díjak formájában, hanem a róla megfogalmazott véleményükben is elismerték Tanár Úr felkészültségét és kivételes oktatói kvalitásait. Szaktudását és gyakorlati tapasztalatát, óráinak figyelemfelkeltő jellegét, rugalmas és hallgatóbarát hozzáállását visszatérően említették a hallgatók. Erős oktatói hatására jellemző, hogy hallgatói közül sokan nem egyszerűen kedvenc tárgyként jellemezték az általa tartott kurzusokat, de egész szakmai életpályájukra is kiható módon kötelezték el magukat az adott szakterület mellett. Ezek a végzett hallgatók ma már gyakorló szakemberként alkalmazzák az általa tanítottakat, ezzel is igazolva Dr. Felföldi János iskolateremtő hatását.

Tanított és közben tanult. Több mint 10 külföldi tanulmányútja során, főleg angol nyelvterületen szerzett ismereteket. Tanulmányútjain kutatási ismereteit bővítette, kapcsolatokat épített, pályázatokban vett részt, elnyert kutatási témákat irányított. A más kultúra iránti fogékonysága jellemét is befolyásolta, a szakmai ismeretek bővítésén túl új világlátást, a változások iránti érzékenységét is formálta. Kezdeményezésével alakult meg a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán az „Üzleti megoldások és digitális alkalmazások kutatócsoport”, mely a vállalkozások üzleti folyamatainak hatékony és eredményes menedzselését lehetővé tevő üzleti megoldások és digitális alkalmazások feltárását végzi.

Az agrárökonómia különböző szakterületeivel foglalkozott, hallgatókat nevelt, számos e területen működő szervezet alapító tagja, aktív közösségi résztvevőjévé vált. A szűkebben vett szakmai érdeklődésén túl az értelmiségi lét szinte minden ágában tájékozott volt. Bölcs ember fiatalon - mondták, hiszen megszerzett tudását mindig igyekezett átadni tanítványainak, szűkebb vagy tágabb közösségének. Személyében nemcsak egy kiváló egyetemi oktatót, hanem az egyetemi közösségi élet egyik motorját is elvesztettük. A Sárgulás, a különböző szakestek vagy a felezések rendezvényei elképzelhetetlenek nélküle. Olyan szenvedély hajtotta ezeken a rendezvényeken is, amely bárkit képes volt magával ragadni.

Szakmai munkáját számos díjjal ismerték el, ennek megfelelően 2005-ben Dékáni Elismerő Oklevelet, 2007-ben Év Oktatója Díjat, 2008-ban Pro Educatione Agriculturae Díjat, 2010-ben Kiadói Nívódíjat, 2012-ben Tankönyv Nívódíjat, 2012-ben Debreceni Agrárkutatásért Emlékérmet, majd 2022-ben Kádár Béla Díjat vehetett át. 2003-2006 között Békésy György Ösztöndíjas, majd 2009-2012 között Bólyai János Kutatási Ösztöndíjas volt.

János szerette azt, amit csinált, hittel vallotta, hogy számára az igazi kihívás egy „Ellátásilánc menedzsment tudományos műhely/iskola” megteremtése, amihez hozzá is kezdett, és diákkörös, majd doktori hallgatók bevonásával szisztematikusan épített. Sajnos ez a mű nem készült el teljesen..... Nyugtassa meg a tény elhunyt kollégánkat, hogy kollégái, tudományos témavezetésével doktori fokozatot szerzett hallgatói tovább viszik eszméjét és megvalósítják elképzeléseit. Témavezetésével összesen négy doktorandusz szerzett fokozatot, közülük ketten a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának oktatójaként ápolják tovább témavezetőjük örökségét, míg két külföldi, fokozatot szerzett hallgatója hazájában és Nyugat-Európában folytatja az együtt megkezdett kutatásokat. További négy (három magyar és egy külföldi) abszolvált doktorandusza a jövőben szerez majd fokozatot, témavezetőként pedig napjainkban négy külföldi és két magyar PhD hallgató kutatómunkáját irányította. Dr. Felföldi János ezzel a teljesítményével is igazolta elhivatottságát a tudományos utánpótlás területén, tudása, kutatásainak hatása pedig a világ számos helyén jelenik majd meg az egykori doktoranduszok tudományos munkásságában.

Családja iránt érzett őszinte és mély szeretete áthatotta igaz társának, feleségének, Szilviának, valamint két közös gyermekük életét is. Mindig büszkeséggel mesélte a baráti körben mindazokat a sikereket, amelyeket felesége és fiai értek el.

Az a szakmai közösség, amelyet oly nagy odaadással, hozzáértéssel és szeretettel vezetett, most fogja csak igazán megérteni, mekkora értéket vesztett kollégánk örök nyugovóra térésével.

„Non Omnis Moriar” azaz „Nem halok meg teljesen, sok minden, ami bennem él, elkerüli a halált” írta Horatius, és ezzel mi is egyetérthetünk. Igen, Felföldi János neve még sokáig köztünk fog élni.

Dr. Felföldi János halálával a hazai és nemzetközi agrárközgazdasági közösséget pótolhatatlan veszteség érte. A szakmai és tudományos üléseken általa megfogalmazott kérdések és válaszok, szenvedélye, elkötelezettsége, lényeglátása, sajátos humora és „Nyuszikás viccei” mindannyiunknak hiányozni fognak. János szakmai és tudományos örökségét tanítványai viszik tovább, ezzel is ápolva és gazdagítva Debreceni Üzemtani Iskola hagyományait.

Dr. Felföldi Jánost a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar saját halottjának tekinti.

Közös kedvencünk, a magyar rockzene egyik dalának klasszikussá vált soraival búcsúzunk:

„Zöld csillag, kihunyt az égen
A csónak partot ért
Hideg csendben fekete minden
Legyen az álmod, legyen az álmod szép”


A Gazdaságtudományi Kar, és a barátok nevében:
Prof. Dr. Szűcs István