Arany Napok: hagyományőrzés és megújulás

Az űrkutatás és a csillagászat a témája az idei Arany Napoknak. A Debreceni Egyetem gyakorlóiskolája a három évtizedes hagyománynak megfelelően, Arany János születésnapján rendezvénysorozattal emlékezik névadójára. Ebben az évben március 4-e és 14-e között tematikus tanítási órákon és interaktív programon ismerkednek a gyerekek a világűr és a Naprendszer titkaival.

- Gyermekkoromban elérhetetlennek tűnt a Hold és a csillagok világa. Elképzelhetetlen volt számunkra, hogy a világűrrel kapcsolatba kerülhetünk bármikor is. Ma pedig már arról beszélhetünk, hogy rövidesen újra magyar asztronautát juttassunk az űrbe, továbbá hogy a magyar tudomány és ennek a részeként a Debrecen Egyetem immár szervesen bekapcsolódott a nemzetközi űrprogramba. Hiszek abban, hogy a jövőben közületek lesz olyan, aki még közelebb kerülhet ehhez a szakterülethez és talán a Holdra is ellátogat majd – mondta az Arany Napok hétfői megnyitóján mondott köszöntőbeszédében Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

Denichné Hajdu Tímea, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája főigazgatója hangsúlyozta: minden évben arra törekszenek, hogy a hagyományaikat megőrizve, de mindig megújulva emlékezzenek meg az iskola névadójáról.

- Arany János születésének 207-ik évfordulóját ünnepeljük.  A rendezvénysorozaton azon vagyunk, hogy valami újat, érdekeset nyújtsunk a diákoknak. Olyan plusz tudásanyagot adjunk át, amellyel tovább bővülnek az ismereteik – emelte ki Denichné Hajdu Tímea.

Az intézményvezető hozzátette: az idei év megújulást hoz az iskola számára is, ugyanis megkezdődött az Arany János téri intézmény energetikai és külső homlokzati felújítása. A korszerűsítésnek köszönhetően szeptemberben egy új, modern iskola fogadja majd a gyermekeket.

Papp Csaba önkormányzati képviselő ünnepi beszédében felidézte az iskola és környezetének átalakulását, megújulását. Az idei rendezvény fővédnöke, Tóth L. Viktor csillagász pedig az űrkutatás hétköznapokban is használt eredményeiről beszélgetett a gyerekekkel.

A hétfői nyitóünnepség részeként – a hagyományoknak megfelelően – a város, az egyetem, az intézmény képviselői, valamint a diákok megkoszorúzták Arany János mellszobrát is.


A tíznapos rendezvénysorozat keretében utazó planetárium érkezik az iskolába. Rajzversenyen mutathatják meg az alsó tagozatos diákok, hogy milyennek képzelik a földönkívülieket, képregényben egy marsbéli találkozást. A gyerekek elkészítik a saját Naprendszerüket. Előadásokon ismerkedhetnek meg az univerzumunkkal, az űrkutatás legfrissebb eredményeivel, valamint a magyar vonatkozású űrtechnológiákkal és a HUNOR programmal, amelynek a Debreceni Egyetem is aktív részese. 

Sajtóközpont - ÉE