A jövő kutatói versenyeztek a gyakorlógimnáziumban

Környezetvédelem, ökológia, földtudomány, mikrobiológia, biotechnológia, orvostudomány, valamint molekuláris biológia és farmakológia területén végzett kutatásaikat mutatták be középiskolások pénteken és szombaton a Tudományos Diákkörök XXIV. Kárpát-medencei Konferenciája élet- és környezettudományi tematikus fordulóján Debrecenben. Az országos megmérettetésen a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája diákjai kitűnően szerepeltek, valamennyien bejutottak a Kárpát-medencei döntőbe.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájában rendezték meg a Tudományos Diákkörök XXIV. Kárpát-medencei Konferenciája élet- és környezettudományi tematikus fordulóját. A Kutató Diákok Mozgalma által szervezett konferencián mintegy száz diák mérte össze tudását, tíz szekcióban csaknem hetven előadás hangzott el.

A konferencia megnyitóján Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese a fiatal kutatók összefogásának fontosságáról beszélt.

- Az emberiség fejlődéséhez elengedhetetlen az alap- és alkalmazott kutatás, valamint azok társadalmi hasznosulása. A hétköznapi életünkhöz tartozó eszközök ugyanis nem léteznének az alapkutatások során feltárt ismeretek felhasználása nélkül. A XXI. században már nem létezik egyszemélyes tudomány. A fejlődés érdekében a különböző diszciplínáknak együtt kell tudniuk dolgozni. Hiszen ezekből az interakciókból születnek meg a jövő eredményei. Az, hogy önök itt ülnek és tizenévesen a tudománnyal foglalkoznak, biztosíték a további fejlődésre. A Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján megismerhetik egymás munkáját. Figyeljenek egymásra, dolgozzanak együtt, hiszen önök lesznek a jövő tudósai – mondta Csernoch László.

A Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája célja, hogy összefogja és segítse a tudományos tevékenység iránt érdeklődő középiskolásokat. Az évente megrendezett három, a humán- és társadalomtudományi, a műszaki- és reáltudományi, valamint az élet- és környezettudományi tematikus konferencián sikeresen szereplő diákok felvételi többletpontokat szerezhetnek.

- A Debreceni Egyetem gyakorló gimnáziuma örömmel adott otthont ennek a konferenciának, a diákjaink számára pedig nagyszerű lehetőség, hogy bemutassák tudományos tevékenységüket és eredményeiket. Az idei versenyen kiválóan szerepeltek diákjaink, három tanulónk indult a megmérettetésen és jutott a verseny kaposvári döntőjébe – tette hozzá Denichné Hajdu Tímea, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája intézményvezetője.

Horváth Karolina Dóra, a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája 12.D osztályos tanulója az Eeméleti és kísérletes orvostudomány 2. szekcióban a nem típusos ANCA mintázatot mutató autoantitest antigénspecifitásának vizsgálata témájú előadásával, Incze Nóra 12.D osztályos diák az egészségtudomány, antropológia, élettudomány szekcióban A mechanikai ingerlés és a PACAP hatásai a CPC sejtek differenciációjára című kutatásával, míg Lisztes Boglárka 10.D osztályos tanuló a kutatási terv tömb szekcióban a Przewalski vadló és rekonstruált őstulok-étrendvizsgálatok a fogkő és hulladék növényi mikromaradványainak elemzése című tudományos munkájával jutott az április 19-én következő döntőbe. A diákok felkészítő tanárai Krakompergerné Aros Adrienn és Krakomperger Zsolt voltak.


A konferencia szekcióiban győztes diákok számára a Debrecen Egyetem Campus Fesztivál-bérletet ajánlott fel. Emellett a tanulók  részt vehetnek a DE Természettudományi és Technológiai Kar nyári táborában, továbbá értékes ajándékot kaptak a DE Gyógyszerésztudományi Kartól és az Agóra Tudományos Élményközponttól is.

Sajtóközpont - ÉE