Jótékonykodás az elmagányosodás ellen

A Debreceni Egyetemet és a Református Egyházat az oktatás terén összeköti a közös múlt, de a két intézmény akkor is képes az összefogásra, ha segíteni kell a bajbajutottaknak –- mondta ünnepi beszédében Kossa György, az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke a napokban megrendezett Református Bálon.

A közösségépítést, az összetartozást, a belső stabilitást erősíti a Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet Felnőtté válás programja, melynek  célja, hogy segítse a 18-25 év közötti fiatalok önismeretét és pályaválasztását, valamint mentőövet nyújtson számukra az elmagányosodással szemben. Az ötödik alkalommal megrendezett Nagytemplomi Jótékonysági Bál középpontjában ennek a kezdeményezésnek a támogatása állt. A programot kétmillió forinttal segítették a rendezvényen befolyt hozzájárulásokból. A gyülekezetben többek között párkapcsolati tréninget és tabuk nélküli beszélgetéseket szerveznek majd.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntőjében kiemelte, hogy a fiatal felnőttek is segítségre szorulhatnak, rájuk is oda kell figyelni. Az egyetemi gyülekezet lelkipásztorainak az a célkitűzése, hogy tanult, egyetemet végzett családos férfiak és nők kezdjék meg felnőtt életüket. A hit, a szeretet és a tudás eszközeivel képesek gyarapítani az egyházat és a nemzetet.

Kossa György, a Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Aalapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy az egyetem közösségének sokszínűsége, az itt tanulók, oktatók és dolgozók nyitottsága, az egymás iránti figyelem is támogató erő a gyülekezet számára.

-  A Debreceni Egyetem és a Református Egyház szövetsége évszázados múltra tekint vissza, s mint a jó kötél, minél több szálból áll, annál erősebb az összetartó erő. Az oktatásban közös a múltunk, közös a hitvallásunk és ahogyan közösen alakítjuk Debrecen városának és országunknak szellemi elitjét, együttes erővel segítjük szükség esetén a bajba jutottakat, mint a 2022-es Békekoncert alkalmával. Nem kérdés, hogy közös célunk a felnövekvő nemzedékek Istenbe, egymásba, és a jövőbe vetett hitének támogatása. Kívánom a program gondozóinak, a Tiszántúli Református Egyházkerületnek, mindannyiunknak, akikben a segítés szándéka megszületett, hogy mindig legyen erőnk, hitünk tenni azért, hogy gyermekeink korunk zavaros világában, s az eljövendő korok talán még zavarba ejtőbb változásainak sodrában is megtalálják az utat egymáshoz és Istenhez. Az egymás iránti figyelem, szeretet és tisztelet generációkon átívelő, egyetemes érték –- hangsúlyozta Kossa György.

A bálon Fekete Károly püspök és Kossa György kuratóriumi elnök mellett beszédet mondott Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Puskás István, Debrecen alpolgármestere, Kovács Gergő, a Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet lelkésze, Oláh István elnök-lelkipásztor és Ember Sándor főgondok is.

Sajtóközpont - BZ

Fotó: Miskolczi János