Tréning a jelen és a jövő kutatóinak

A Debreceni Egyetem szakembereinek közreműködésével kutatási kompetenciák fejlesztését segíti elő a több mint négy éven át tartó nemzetközi Pattern projekt, mely kutatóknak kínál majd a színvonalas tudományos tevékenység elvégzéséhez szükséges módszertanokat, segédleteket tartalmazó tréninganyagokat.

A Debreceni Egyetem, valamint a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) is bekapcsolódott a Pattern (Piloting open and responsible Activities and Trainings Towards the Enhancement of Researchers Networks) programba. A DE szakemberei a folyamatosan készülő tréningmodulok tesztelésében vesznek részt. 

A munkafolyamat első lépéseként a programban részt vevő, felsőoktatási intézményekből, informatikai cégekből és kutatói hálózatokból álló nemzetközi konzorcium révén elkészült oktatási anyagok rendszerezését végzik annak érdekében, hogy a végleges anyag segítse az egyetemi hallgatók, posztdoktor kutatók tudományos munkáját. A tesztelésbe a kutatásért felelős vezetőket is bevonják – közölte a hirek.unideb.hu-val a DEENK.

A tesztelés két periódusban, összesen két éven át fog tartani, minden tesztidőszakot követően értékelés készül. A tervek szerint a tréninganyagban összegyűjtött tapasztalatokat elsősorban a Debreceni Egyetem hallgatói és kutatói hasznosíthatják majd. 

- A Pattern projekt lehetőséget ad arra, hogy a hallgatók, valamint a tudományos szakemberek rendelkezzenek a modern kor kutatási igényeinek megfelelő legfontosabb kompetenciákkal. A tesztelési periódus során a hallgatóink és kutatóink visszajelzései, ötletei alapján dolgozunk a tananyagokon, melyeket később szélesebb körben használhatnak más felsőoktatási intézmények is – mondta Fazekas-Paragh Judit, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Oktatás- és kutatástámogatási Osztályának vezetője. 

A program révén elérhető tréningek célja, hogy a jelenleginél színvonalasabb szakmai felkészítést kapjon a kutatói tevékenységhez a tudományos közösség, ezáltal minőségibb kutatások jelenjenek meg. A tréningek többek között a nyílt hozzáférést, a kutatási adatkezelést, a közösségi tudományt, a kutatási integritást, a tudományt érintő gendersemlegességet és diszkrimináció-mentességet, illetve a tudományos kommunikációt erősíthetik, valamint a menedzsment és vezetői készségek fejlesztését segíthetik elő a hazai felsőoktatásban.

A véglegesített tananyag e-learning felületen, várhatóan angol nyelven lesz majd elérhető. 

Sajtóközpont - BZ