Vezetői kinevezések az ÁOK-n

Intézetigazgatói és tanszékvezetői megbízásokat adott át Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja. A következő négy évben is Balla József professzor irányítja a Belgyógyászati Intézetet és a Nephrológiai Tanszéket, Illés Árpád professzor pedig a Hematológiai Tanszéket.

Korábban is Balla József professzor és Illés Árpád professzor látta el az intézetigazgatói, illetve a tanszékvezetői feladatokat, megbízatásuk azonban lejárt, ezért ismét benyújtották pályázatukat. A szakmai vélemények és a Kari Tanács rangsorolása alapján Mátyus László dékán a következő négy évre ismét Balla József professzort bízta meg a Belgyógyászati Intézet és a Nephrológiai Tanszék, Illés Árpád professzort pedig a Hematológiai Tanszék vezetésével. 

-    A belgyógyászat oktatása és kutatása az orvosképzés alapja. Ez az Általános Orvostudományi Karon kiválóan működik, köszönhetően többek között Balla József és Illés Árpád professzornak. Az oktatás és a betegellátás mellett mindkét szakember kiemelkedő publikációs tevékenységet végez, és kitűnő kutatócsoportokat vezet. Meggyőződésem, hogy feladataikat a jövőben is az eddigi stabilitással és lendülettel végzik – hangsúlyozta Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja.  

Balla József professzor 2019 óta a Belgyógyászati Intézet igazgatója, és 2003 óta vezeti a Nephrológiai Tanszéket. Megbízása következő éveiben is kiemelkedően fontosnak tartja az oktatói és a tudományos tevékenység további fejlesztését, hatékonyságának növelését.

-    Szakembereink kiváló teljesítményét jelzi, hogy a Belgyógyászati Intézet elnyerte az MTA Kiváló Kutatóhely minősítést, és munkatársaink évente mintegy 200 publikációt jelentetnek meg rangos nemzetközi folyóiratokban. A jövőben szeretnénk tudományos tevékenységünket tovább erősíteni. Az oktatásban pedig az egyik kiemelt célunk az óraszámok harmonizálása, a gyakorlati képzés feltételeinek további javítása. A színvonalas oktatói és kutatói tevékenység mögött erős klinikai bázis van, az intézet és tanszékei is igen eredményesen segítik a Belgyógyászati Klinika fejlődését – emelte ki Balla József professzor. 

Illés Árpád professzor 2012 óta irányítja a Belgyógyászati Intézet Hematológiai Tanszékét, illetve a Belgyógyászati Klinika Hematológiai Részlegét. A gyógyításon és az oktatáson kívül továbbra is nagy hangsúlyt fektet a tudományos tevékenységre és a tehetséges fiatalok támogatására.  

-    A Hematológiai Tanszék, illetve a részleg az elmúlt 10-12 évben olyan kiemelkedő eredményeket ért el, melyekkel vezető szerephez jutott az országban. Az egyetlen olyan hazai intézmény, amely a hematológiai betegségek teljes ellátását végzi és oktatja. Elérhető nálunk az autológ és az allogén csontvelő-transzplantáció és a sejtterápia is. Büszke vagyok arra is, hogy a tudományos munkánk is kiemelkedő. Jelenleg 10 akkreditált PhD-oktató, 17 PhD-hallgató dolgozik a tanszéken. A következő években a szakmai, a tudományos és az oktatási területen is szeretném folytatni tevékenységünk kiteljesítését – mondta Illés Árpád professzor. 

A vezetői megbízásokat Mátyus László dékán adta át Balla József professzornak és Illés Árpád professzornak az Általános Orvostudományi Karon tartott ünnepségen.  

Sajtóközpont - CzA