QS-rangsor: nemzetközi népszerűség

Vezető helyen áll a külföldi hallgatók számában a hazai intézmények között a Debreceni Egyetem. Az intézmény megőrizte pozícióját a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb, 2018-as felsőoktatási világrangsorában.

Tovább nőtt a Debreceni Egyetemen tanuló külföldi diákok száma (International Students), így a legjobb eredményt érte el az egyetem a listán szereplő hat magyar felsőoktatási intézmény közül. Ez a mutató egyben jelzi a Debreceni Egyetem legfőbb erősségét, mivel az intézmény ezzel a számadattal az első 250 egyetem között végzett a rangsorban (tavaly a 266. pozíciót foglalta el). A tavalyi eredményekhez képest javult az oktatók és a hallgatók aránya (Faculty Student) is, amivel hazai viszonylatban ezüstérmes a DE, ahogyan a külföldi oktatók (International Faculty) számát illetően is második a DE a lista hazai szereplői között.

A londoni székhelyű Quacquarelli Symonds cég hat szempont - a hallgatók aránya, a külföldi hallgatók és oktatók száma, a munkaadók véleménye, az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága és az akadémiai szféra megítélése - alapján készíti el felsőoktatási rangsorát 2004 óta. Ebben az évben 84 ország 959 felsőoktatási intézményét értékelték.

Az összesített listán az első négy helyet amerikai egyetemek foglalják el: 1. Massachusetts Institute of Technology, 2. Stanford University, 3. Harvard University, 4. California Institute of Technology (Caltech). Közvetlenül utánuk a nagy brit egyetemek következnek, elsőként Cambridge, majd Oxford.

Idén is 6 magyar egyetem került fel a felsőoktatási világrangsorra. A magyar felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem az 501-550., az Eötvös Loránd Tudományegyetem rontott a tavalyi eredményén, most a 651-700. helyen szerepel. A Debreceni Egyetem szintén a 651-700. helyen végzett, mutatóin javítva megtartva a tavalyi helyezését, míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem a 751-800. helyen, a Budapesti Corvinus Egyetem pedig a 801-1000. helyen végzett.

Sajtóiroda - BZs