Fiatal debreceni kutató sikere

Bertalan Lászlót a Fiatal Kutatók Innovációs Hálózatának bizottsági tagjává választotta a pekingi székhelyű Digitális Föld Nemzetközi Társaság. A Debreceni Egyetem Földtudományi Intézetének adjunktusa a szervezetben végzett tevékenységével jelentős előrelépést szeretne elérni a fenntartható fejlődési célok megvalósításában, többek között az éghajlatváltozás elleni fellépésben.

A Digitális Föld Nemzetközi Társaság (ISDE) Fiatal Kutatói Innovációs Hálózatának megalapítását az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok (fellépés az éghajlatváltozás ellen, tiszta víz és közegészségügy, szárazföldi ökoszisztémák védelme) minél hatékonyabb megvalósítására irányuló törekvés indokolta. 
A vezetők szerint a társadalmi, környezeti és politikai döntéshozatalban a tudáson és a kiterjedt kapcsolatokon alapuló, multidiszciplináris megoldások képesek igazán jelentős eredményeket produkálni. 

-    A hálózat bizottsági tagjaként a lehető legszélesebb körben kell majd közvetítenem a legmodernebb technológiákat és együttműködési lehetőségeket annak érdekében, hogy globálisan előrelépést érhessünk el a fenntartható fejlődési célok megvalósításában. Remélem, hogy sikerül előnyösen szolgálni a hazai és a nemzetközi fiatal kutatók egymás közötti kapcsolatépítését, együttműködését – mondta a hirek.unideb.hu-nak Bertalan László, a DE TTK Földtudományi Intézet adjunktusa. 

Alakuló ülését március elején tartja a Fiatal Kutatók Innovációs Hálózatának bizottsága, melynek Bertalan László az egyetlen magyar tagja.  

-    A bizottságba választásomat két szempontból is óriási megtiszteltetésnek tekintem. Először is a jelöltté válást megalapozó ajánlás a hazai szakmai oldalról érkezett. Remetey-Fülöpp Gábor, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Űrkutatási Tudományos Tanács, valamint a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság képviselője, az ISDE örökös tagja engem tartott alkalmasnak arra, hogy a bizottsági tagsággal járó feladatokat ellássam. A hálózat leendő vezetősége a pályázatom alapján szintén érdemesnek talált a feladatra. Megtisztelő, hogy a hazai tudományos közélet mellett nemzetközi szinten is képviselhetem Magyarországot a térinformatikához, földmegfigyeléshez és űrtávérzékeléshez kapcsolódó kutatási innovációk közvetítésében – ismertette Bertalan László.   

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának adjunktusa a vízhez, leginkább a folyóvízhez kötődő kutatásokat folytat. A legmodernebb távérzékelési technológiákat bevonva, főként drónokkal végez légitérképezést, hogy minél részletesebben feltárja a hazai folyómedrek változásainak okait. Olyan eljárásokon is dolgozik, amelyek drónvideók segítségével képesek meghatározni a folyók vízsebességét, valamint sekély medrű folyók esetén a meder szerkezetét. Ezekkel az adatokkal hatékonyabbá tehetők az érintett térségek hidrológiai modellezésre épülő előrejelzései, melyek a klímaváltozás korában megjelenő szélsőséges árhullámok miatt kiemelt jelentőségűek. 

Munkatársaival mezőgazdasági művelés alatt álló területeken olyan drónos térképezésen, illetve űrfelvételeken alapuló technológiákat is tesztel, amelyek speciális szenzorok (multispektrális kamera, hőkamera) adatait felhasználva lehetővé teszik a talajnedvesség részletes térképezését a parcellákon. Ezzel a kutatással a precíziós vízgazdálkodás hatékonyságának növelését szeretnék támogatni. 

Sajtóközpont - CzA