Hortobágy az urológus professzor szemével

A Debreceni Egyetem professor emeritusa, Tóth Csaba fotóival jelent meg a Barangolások a Hortobágy mellyékén című album. A kiadvány több mint 400 felvételen mutatja be a természet és az ember egységét. Tóth Csaba szerzőtársa Aradi Csaba ökológus, a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott igazgatója. A kötet bemutatóját csütörtökön tartották a Debreceni Egyetemen a Professzori Klub és a Medicina Könyvkiadó közös rendezvényén.

-    A könyvben nemcsak művészi érzékkel elkészített fotókat láthatunk. A művészlélekből ismét előbújt a tudós, a természetet megismerni vágyó ember látásmódja. Ennek is köszönhető, hogy Tóth Csaba és Aradi Csaba kötete a környezetünket bemutató nagyszerű tankönyv. A Debreceni Egyetem és az Általános Orvostudományi Kar büszkesége, hogy egy ilyen mű születhetett - méltatta a kötetet Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja a csütörtöki bemutatón.  

Aradi Csaba és Tóth Csaba előző kötete 2019-ben jelent meg Hortobágy Képeskönyv költők, írók gondolataival címmel. A szerzőpáros a sikeres könyvbemutatót követően azonnal felkérést kapott egy újabb album elkészítésére.

A Barangolások a Hortobágy mellyékén című kiadványt idén májusban adták ki. A 300 oldalas album 420 fotót tartalmaz, amelyeket Tóth Csaba, a Debreceni Egyetem professor emeritusa készített. 

-    Ez számomra nem munka, hanem szórakozás, szeretet, szabadságélvezet. Járjuk a Hortobágyot, beszélgetünk, elmélkedünk, gyakran idézünk versekből, prózai művekből. A hatalmas tudással rendelkező ökológus barátom, Aradi Csaba pedig mesél a természetről, a növény- és állatvilágról, amelyet én közben a fényképezőgépemmel megörökítek - mondta a hirek.unideb.hu-nak Tóth Csaba professzor. 

Az albumban a pusztáról szóló gondolatok Aradi Csaba ökológustól, a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott igazgatójától származnak.  

-    A kötet elkészítése nehezen indult, mert túl nagy kínálatot tárt elénk a puszta. Professzor úr munkabírása lendített át bennünket a kezdeti nehézségen. Ő kezdte el témánként csoportosítani régebbi és új fotóit, kezdett kibontakozni egy képeskönyv körvonala, ahol a táj, a tájban élő ember, a vad természet egységet képez. Sajnos a véges terjedelem miatt nagyon sok szebbnél szebb fotót ki kellett hagynunk a képeskönyvéből. Bízunk abban, hogy jól választottunk és a felvételek által az olvasó is részese lehet közös útjainknak, soha nem ismételhető találkozásainknak, a puszta megannyi szépségének - idézte fel Aradi Csaba ökológus. 

Tóth Csaba professzor gyermekkorában kezdett fotózni. Leginkább természetfotókat készített, majd a sportesemények legizgalmasabb jeleneteit is megörökítette, illetve 16 szakmai könyvét is saját fotóival illusztrálta. Nyolc fotóalbuma jelent meg és a közönség számos kiállításon láthatta műveit. 
Tóth Csaba 1995-től 2006-ig vezette az Urológiai Klinikát. Gyógyító munkája, műtétei, könyvei, publikációi hazai és nemzetközi szinten is elismertté tették. Szakmai tevékenységét több egyetemi, városi és országos díjjal ismerték el. Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést és Debrecen város Hatvani-díját is. Természet- és néprajzfotós tevékenységével pedig kiérdemelte a Holló László és a Brassai-díjat. 2010-ben kapott professor emeritus címet. Tóth Csaba jelenleg is oktat az Általános Orvostudományi Karon és rengeteg terve van, többek között egy újabb album összeállításán is gondolkozik. 

Sajtóközpont - CzA