Visszatér a színpadra a Color zenéje

Újra hallhatja a közönség a legendás Color együttes slágereit a 9. Debreceni Reumatológiai Oktatási Program (DROP9) kongresszushoz kapcsolódó emlékesten. A Debreceni Egyetemhez kötődő, korábban DOTE néven működő együttes több oszlopos tagja is színpadra lép a Kölcsey Központban.

A magyar rocktörténelem egyik legrövidebb, de annál tartalmasabb örökségét vitathatatlanul a Color zenekar hagyta hátra. A csapat 1986 óta nem állt össze, ám május 17-én, kedden este ismét Color-dalok csendülnek fel a színpadon Bokor Gyula és barátainak, valamint Felkai Miklós zenekarának köszönhetően. 

A Color szervesen kapcsolódik a Debreceni Egyetemhez, pontosabban az akkori Debreceni Orvostudományi Egyetemhez, hiszen a Bokor Gyula (billentyűs hangszerek, ének), Bokor Tibor (basszusgitár, gitár, ének) és Bokor Attila (dobok, ének) által létre hozott Bokor nevű formáció Szalay Sándor és Szalay András belépésével a DOTE nevet vette fel. Az együttes Lámer Emil (gitár) és Pólya László (cselló) csatlakozásával alakult át Colorrá 1976-ban. 

Szekanecz Zoltán, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Reumatológiai Tanszékének vezetője, a DROP9 kongresszus elnöke szerint az Együttes a Debreceni Egyetem számára is meghatározó zene- és kultúrtörténeti mérföldkőnek számít. 

-  Debrecennek több nevezetes zenekara volt, de országosan a Color volt az egyik legismertebb. Egyetemünkhöz való kötődését elsősorban az jelenti, hogy egy ideig DOTE néven, a Debreceni Orvostudományi Egyetem zenekaraként működtek. Bokor Gyula és fivére, a közelmúltban elhunyt Tibor ezen az egyetemen szerzett orvosi diplomát. A zenekar tagjai közül később Gyula és Tibor az Amerikai Egyesült Államokba távoztak. Többször felmerült, hogy az együttes újra fellépjen, de ez szervezési okokból eddig meghiúsult. Sajnos, Tibor halálával a Color-koncert többé nem képzelhető el, de a megmaradt korábbi tagok egy emlékkoncert révén újra színpadra lépnek – tette hozzá.

A Color együttes 1977-ben Panoptikum című dalával nyerte meg a Ki Mit Tud-ot, és második helyezést értek el a Metronóm 77 Fesztiválon, ahol a „Fényes kövek” című szerzeményt játszották. A hirtelen jött sikerek nyomán külföldön is volt rájuk igény: a Szovjetunióban, Romániában, Csehszlovákiában, az NDK-ban és Lengyelországban is turnéztak.

Amikor 1980-ban Lámer Emil kivált a zenekarból, az énekes-gitáros-billentyűs Felkai Miklós csatlakozott, aki aztán a Bokor-fivérek 1984-ben történt külföldre távozása után újjáalakította a zenekart.

Az ingyenes látogatható Color Emlékestet – melyen a korábbi tagok közül színpadra lép Bokor Gyula, Bokor Attila és Felkai Miklós is – 2022. május 17-én, kedden 20 órától rendezik meg a Kölcsey Központ Nagytermében. A koncert mellett az egykori szereplők B. Tóth László moderálásával idézik fel a zenekar történetét.

Program:
20.00 Bokor Éva (Gyuszi felesége), aki a NASA Propulsion Jet Laboratory munkatársa előadása
Megismerni az ismeretlent – a Covid19 árnyékában
20.30 Talkshow a Color tagjaival – vezeti: B. Tóth László
21.30 Koncert a Color dalaival – Bokor Tibor emlékére (Bokor Gyula és barátai műsora, Felkai Miklós zenekarának műsora)

Sajtóközpont - BZ