Interjú a kancellárral a Campus Rádióban

Az elmúlt év egyetemi sikereiről, eredményeiről, a modellváltás hatásairól, a Debreceni Egyetem egészégiparban betöltött szerepéről és az ehhez kapcsolódó tervekről is beszélt Bács Zoltán kancellár az FM90 Campus Rádió Városi Élet című műsorában. Az interjúban szó volt az intézmény oktatási kínálatáról és a hallgatói életről is.

Bács Zoltán kancellár kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem a nehézségek ellenére a betegellátás, az oktatás és a kutatás területén is kiemelkedően teljesített 2023-ban.

- Az elmúlt négy évben egyénként és szervezetként is nagyon sok váratlan helyzettel találtuk szembe magunkat. A vírushelyzet, a háború is nagyon komoly kihívások elé állított minket, mindenkiben ott volt a félelem és a bizonytalanság, de talán hozzászoktunk mindehhez, és megtanultuk azt, hogy ilyen háttér mellett is a jövőbe tekintsünk. Úgy próbáljuk irányítani az intézményt, hogy minden egyetemi polgár érezze: a Debreceni Egyetemnek határozott elképzelései vannak, és igyekszik az ő érdeküket szem előtt tartani – hangsúlyozta.

Az interjúban a kancellár arról is beszélt, hogy a korábban előkészített beruházások a következő években folytatódnak, az intézmény fejlődése nem áll meg. Megjegyezte továbbá, hogy a modellváltás óta eltelt két és fél évben rengeteget tanult a Debreceni Egyetem az új módszertanból, az új fenntartói és finanszírozási rendszer új lehetőségeket hozott. Kiemelte: ha az egyetem ezeket jól használja, akkor nagyszerű eredményeket érhet el.

- Az oktatás és a kutatás mellett új területek is megjelennek. Ilyen például az egészségiparban való szerepvállalás, a piaci körülmények közötti betegellátásban is fel kell vegyük a versenyt, az egészséges életmódot kiszolgáló ipar az egyetem egyik legfontosabb stratégiai iránya, mely egy nagyon komplex spektrumú fejlődési terület. Az Innovációs Központ ennek volt egyik első fontos eleme, emellett a Gyógyszerésztudományi Kar új épülete, a hozzá tartozó középüzem, a Pilot Laboratórium és a Nemzeti Oltóanyaggyár is ezt a profilt erősíti. Emellett a járműlaborral szeretnénk a város fejlődési irányait is lekövetni és tervezzük a Sport és Zeneinnovációs Központ létrehozását is – sorolta a kancellár.

Bács Zoltán kiemelte az agrár és a műszaki képzést segítő együttműködési lehetőségek fontosságát, az újonnan megjelenő vállalati partnerségeket, az egyetem példaértékű működési modelljét, az aktív kapcsolatokat támogató alumni rendszert, az intézmény egyedülálló vonzerejét, innovatív és sokszínű képzési, valamint sportos kínálatát. A kancellár beszélt mindezek mellett a karitatív törekvésekről, valamint az egyetemi rendezvényekről is.

A teljes beszélgetés elérhető az FM 90 Campus Rádió weboldalán.

 

Sajtóközpont – BZ