Szerezz piacképes diplomát a TTK-n!

Idén már anyagmérnök alapszakra is jelentkezhetnek a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karára (TTK) felvételizők. A kar tizenhárom alap- és tizenhárom ráépülő mesterszakot kínál leendő hallgatóinak. A TTK kiterjedt gazdasági kapcsolatrendszerének és gyakorlatorientált képzéseinek köszönhetően az itt végzett hallgatók iránt nagy a kereslet a munkaerőpiacon.

A Természettudományi és Technológiai Kar képzési kínálatát az ipar és a tudomány fejlődését követve folyamatosan bővíti, a munkaerőpiac igényeihez igazítja. Ennek köszönhetően az utóbbi években több új szak is indult a TTK-n. 

- A legújabb képzésünk az anyagmérnök alapszak, amelyet idén szeptemberben indítunk. A szak különlegessége, hogy itt a fizika és a kémia iránt érdeklődők egyaránt megtalálják a számításukat, kiegészítve a mérnöki, műszaki kompetenciákkal. A világszínvonalú képzéshez a Bem téren lévő Debreceni Egyetem-ATOMKI Anyagtudományi Központunk nyújt kiváló tudományos hátteret, amely bekerült a TOP50 Nemzeti Kutatási Infrastruktúra közé is – ismertette Kun Ferenc dékán.   

Szeptembertől a harmadik évfolyam kezdi meg tanulmányait a biotechnológia alapszakon, amelyet hamarosan angol nyelven is meghirdetnek, hiszen a képzés a világpiacon is versenyképes. A szak nagyon népszerű, a képzés tizenöt hallgatóval indult, az idei tanévre huszonkét diákot vettek fel, most pedig arra számít a kari vezető, hogy 2024 szeptemberében több mint harmincan kezdhetik meg tanulmányaikat. Mesterszakok között is vannak újdonságok. Két éve tanulhatnak például a TTK hallgatói geoinformatika mesterszakon, amely annyira népszerű, hogy már a kezdetektől duális formában tudták elindítani.  

A kar 2016-ban indította el a duális képzést, amely iránt rendkívül nagy az érdeklődés. 

-    Annyira sikeres ez a képzési forma, hogy a mérnökszakok mellett a természettudományos szakokra is ki tudtuk terjeszteni, ami tényleg egyedülálló az országban. A duális képzést el tudtuk indítani például a geoinformatika, a hidrobiológus, a biológus, sőt még az alkalmazott matematika mesterszakon is. Ez mutatja, hogy az ipar részéről nem csak a mérnök végzettség iránt van igény, hanem a természettudományos képzettséget is igénylik, és meg is fizetik. Folyamatosan tárgyalunk a cégekkel, hogy a képzési programjainkat az ő igényeikhez igazítsuk. Mi garantáljuk, hogy azt tanítjuk a hallgatóknak, amire a cégeknek valóban szükségük van, ezért a vállalatok a képzés után, sőt már a képzési idő alatt tárt karokkal várják a legjobb hallgatókat – hangsúlyozta Kun Ferenc. 

A duális képzés fontos újdonsága, hogy a felvételt követően a képzés harmadik félévének végéig is csatlakozhatnak a hallgatók ehhez az újszerű képzési formához. A legmegfelelőbb cég kiválasztását Szakmai Napokkal segítik, ahol a kar ipari partnerei mutatkoznak be minden évben a hallgatóság számára. A karon a legmodernebb műszerekkel felszerelt laborokban a legkorszerűbb tudást sajátíthatják el a hallgatók, akik a kutató-fejlesztő munkába is bekapcsolódhatnak, hiszen a TTK-n több, nemzetközi hírű kutatócsoport is működik. A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara oktatói kiválóságban is kiemelkedő. Az oktatók mintegy kilencvenöt százaléka rendelkezik tudományos fokozattal, saját kutatási eredményeikkel is hozzájárulnak szakterületük fejlődéséhez.  

A TTK 13 alapszakra: anyagmérnök, biológia, biomérnök, biotechnológia, edző, fizika, földrajz, földtudomány, kémia, környezettan, matematika, vegyészmérnök (nappali, levelező), villamosmérnök (nappali, levelező) és 13 ráépülő mesterszakra (anyagtudomány, alkalmazott matematika, biológus, biomérnök, biotechnológia, fizikus, geográfus, geoinformatika, hidrobiológus, környezettudomány, matematikus, vegyész, vegyészmérnök) várja a felvételizőket, illetve az osztatlan tanárképzésre, ahol a szakpárok  lehetséges száma meghaladja a hetvenet. 

A TTK szakjai iránt folyamatosan nő az érdeklődés, a felvett hallgatók száma tavaly harminc százalékkal emelkedett az azt megelőző évhez képest. A Természettudományi és Technológiai Kar képzései nemzetközi szinten is népszerűek, jelenleg a 2800 hallgatóból 800 külföldi. 

A TTK képzési kínálatáról és a felvételiről a Természettudományi és Technológiai Kar honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. 

Sajtóközpont - CzA