Határon túli kapcsolatok elismerése

Emlékérmet adományozott az Eperjesi Egyetem Bartha Eleknek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettesének, Jávor András rektori főtanácsadónak és Forisek Péter tanárképzési főigazgatónak. Az elismeréseket a szlovákiai egyetem önállóvá válásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen adták át Eperjesen.

Az emlékérmet a Debreceni Egyetem és az Eperjesi Egyetem között fennálló kapcsolatok ápolásáért és fejlesztéséért ítélte oda a szlovák intézmény.

- A két egyetem vezetésével létrejött Kárpát-medencei Tudományos Platform keretében olyan hangsúlyos vizsgálatokat végeztünk, mint a COVID, illetve az orosz-ukrán háború társadalmi hatásainak kutatása. Az intézmények közötti partnerség a gazdaság- és sporttudomány mellett kiterjed a magyarságkutatásra is – sorolta Jávor András rektori főtanácsadó.

Forisek Péter tanárképzési főigazgató a két egyetem több mint másfél évtizedes együttműködésének sokoldalúságát hangsúlyozta. Mint mondta: a közös kutatási és tudományos programok, konferenciák, tananyagfejlesztések, az oktatói, kutatói és hallgatói mobilitások sikere mutatja a határokon átívelő kapcsolat eredményességét.

Az akadémiai találkozón Kónya Péter rektor kiemelte: az Eperjesi Egyetem fennállásának negyedszázada alatt az intézmény az egyik vezető szlovák állami egyetemmé nőtte ki magát. Nyolc karával és több mint nyolc és félezer hallgatójával Szlovákia negyedik legnagyobb egyetemévé vált.

Az önálló Eperjesi Egyetem megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Debreceni Egyetem nevében Jávor András rektori főtanácsadó a Pro Universitate Debreceniensi 2000 elismerést adta át Kónya Péternek, az Eperjesi Egyetem rektorának.

Fotó: Eperjesi Egyetem
Sajtóközpont - ÉE