Elismerés a debreceni professzornak

Jedlik Ányos-díjban részesült Fésüs László, a Debreceni Egyetem professor emeritusa. A kitüntetést idén 27. alkalommal adták át az innovációval és szellemitulajdon-védelemmel foglalkozó kiváló magyar szakembereknek.

A Jedlik Ányos-díj ünnepélyes átadóján Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára kiemelte: az idei díjazottak olyan meghatározó személyek, akik ötletből értéket teremtettek. 

-    Önök a magyar innovációt teszik a mindennapok részévé, úgy, hogy mindez társadalmunk, jövőnk szilárd alapja is egyben – mutatott rá az államtitkár.
Hankó Balázs hozzátette: a díjazottak példát jelentenek a fiatalok számára is.

Az államtitkár megköszönte a kitüntetetteknek, hogy munkásságukkal segítik a magyar innovációt és hozzájárulnak a magyar értékteremtéshez.     

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke szerint a Jedlik Ányos-díj a fiataloknak megmutatja, hogy érdemes olyan kutatónak, szakembernek lenni, aki az innovációval, a kreatív energiák felszabadításával valami újat, eredetit tud alkotni. 

Ebben az évben Jedlik Ányos-díjban részesült Fésüs László, a Debreceni Egyetem volt rektora, az Általános Orvostudományi Kar professor emeritusa, Széchenyi-díjas orvos, biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, akinek fő kutatási területe a sejtbiokémia, a természetes sejthalál különböző formái és a transzglutaminázok. A természetes sejthalál egyik alapköve a sejtbiológiai ismereteinknek, az élettudományoknak, az orvosbiológiai gondolkodásnak. Nevéhez fűződik az egyik legpontosabb mikroanalitikai módszer kidolgozása, amely alkalmas a transzglutamináz nevű enzim által létrehozott keresztkötés mérésére. 

A díjat idén Fésüs László mellett Kovári Zoltán magyar és európai szabadalmi ügyvivő, Ondi Levente vegyészmérnök, valamint Stépán Gábor okleveles gépészmérnök vehette át Hankó Balázstól, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárától és Pomázi Gyulától, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnökétől március 17-én a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. 

Sajtóközpont – CzA/ MTI 
Fotó: Mohai Balázs