Egy ősi jelkép – a gerundium

Szolgálaton kívül a Debreceni Egyetem Rektori Tanácstermében pihennek az egyedi díszítésű, az intézményt és a karokat szimbolizáló gerundiumok.

Vajon mire használhatták eredetileg? És miért éppen ezt választották az egyetem jelképévé? Sokan megkérdezik, amikor a tanévnyitó ünnepségen első alkalommal találkoznak az egyetem vezetői, professzorai előtt talárban felvonuló, díszesen faragott különleges botokat vivő diáksapkás hallgatókkal.


A debreceni felsőoktatás történelmi gyökerei egészen a XVI. századig nyúlnak vissza. A Debreceni Református Kollégium 1538-ban kezdte meg működését. Ezt a dátumot őrzi a Debreceni Egyetem szimbólumán, a gerundiumon, utalva ezzel az intézmény történelmi gyökereire, eredetére.


A gerundiumot eredetileg a kollégiumi diákok tűzoltásra használták. Ha az éjszaki tűzőr – a vigil – bajt észlelt, a diákságot is riasztotta, akik botjaikkal segítettek a tűz továbbterjedését segítő kerítések, zsindelytetők elbontásában. A fiatalabb diákok kisebb botokkal, a felsőbb évesek nagyobb botokkal vettek részt az oltásban. A nagybot 170 cm hosszú és csaknem 8 kg súlyú volt. A kollégiumi legendák szerint a tűzoltóbot elnevezése onnan ered, hogy állítólag legalább olyan nehéz a kezelése, mint a gerundium, a latin nyelvtanban főnévi igenév helyes használata.


A gerundiumok közül néhány már 1914 októberében ott lehetett az egyetem első tanévnyitóján a debreceni Nagytemplomban, amikor három karral – teológia, jog, bölcsészet - megkezdte működését a jogelőd Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem. A korabeli monarchia területéről érkező diákok pedig akár a mai 4 ezer külföldi hallgató előfutárainak is tekinthetők. Az induló létszám 354 beiktatott hallgató volt, ez a szám száz év elteltével megszázszorozódott, hiszen a Debreceni Egyetem diákjainak száma napjainkban már meghaladja a 30 ezret.


Az intézményt jelképező gerundiumot a város bárányos címere díszítette, és az elmúlt 100 éve során nem változott a bölcsészek baglyos emblémája sem. Justicia azonban - a jogi kar 1949-ben kezdődő szüneteltetését követően – több mint 40 évig pihent Vincze László egykori rektori titkár íróasztalfiókjában, hogy végre újra elfoglalhassa méltó helyét az egyetemi jelképek társaságában.


A gerundiumra tettek esküt az egyetem rektorai, a frissen avatott doktorok, de ma sem képzelhető el tanévnyitó, diplomaosztó, vagy doktoravató ünnepség a jelképek nélkül. Bár számuk mára az egyetem fejlődésével a többszörösére gyarapodott, hiszen mind a 14 kar saját, egyedi díszítésű gerundiummal rendelkezik.


De nemcsak az ünnepeknek, hanem a hétköznapoknak része is a gerundium, amely az intézmény jelképeként megtalálható kiadványokon, meghívókon egyaránt. A Gerundium nevet kapta az egyetemtörténeti folyóirat, ezt a nevet viseli a Műszaki Kar hallgatói által fejlesztett elektromos autó, de még a kommunikáció szakos hallgatók „Pehelysúlyú Gerundium” című videoblogja is. Szerepel az ünnepi öltözeten is és az egyetem hírnevének öregbítése érdekében végzett munkájukért arany gerundiumot vehetnek át az arra érdemesek.


A gerundium jelkép, ami tisztelgés a több évszázados múltra visszatekintő debreceni felsőoktatás előtt.


Sajtóiroda - BZs


forrás:
Gáborjáni Szabó Botond: A gerundium - egy jelkép születésének háttere
Debreczeni Magyar Királyi Tudományegyetem 1914-15. tanévi Almanachja