Az egyetemen járt az ír nagykövet

A Debreceni Egyetemre látogatott szerdán Ronan Gargan, Írország magyarországi nagykövete. A diplomata megbeszélést folytatott az intézmény és a Bölcsészettudományi Kar vezetőivel, találkozott oktatókkal, hallgatókkal, ír diákokkal, és előadást tartott „Írország a változó Európában” címmel.

A látogatás során a Debreceni Egyetemen Bartha Elek oktatási rektorhelyettes és Keményfi Róbert, a Bölcsészettudományi Kar (BTK) dékánja fogadta a nagykövetet. Megbeszélésükön Ronan Gargan elsőként az intézmény, azon belül a BTK képzési palettájával ismerkedett, érdeklődött az egyetem vállalati kapcsolatairól, és kiemelt területként informálódott a modellváltás eddigi tapasztalatairól.

Ronan Gargan ezt követően találkozott a BTK Angol-Amerikai Intézet és a Brit Kultúra Tanszék vezetőivel, illetve az intézetben működő Ír Tanulmányok Központjának tagjaival. 

-  Az intézet az ír tanulmányok 1990-es bevezetése óta jó kapcsolatot ápol a nagykövetséggel, ami eddig számos formában – konferenciatámogatás, könyvadományok, kiállítások szervezése, látogatások, előadások – mutatkozott meg – tájékoztatta a hirek.unideb.hu portált Gula Marianna. A Brit Kultúra Tanszék adjunktusa elmondta: a megbeszélés központi témája a 2022-es Ulysses-centenáriummal kapcsolatos együttműködés volt. 

2022. február 2-án lesz száz éve, hogy megjelent James Joyce Ulyssese, a 20. század egyik legnagyobb hatású angol nyelvű irodalmi alkotása. 

- A nagykövetség számára kiemelt fontosságú a centenáriumi események támogatása, az egyetemünkön folyó ír tanulmányokban pedig a kezdetektől fogva kiemelt figyelmet kap James Joyce életműve, különösképpen az Ulysses – hangsúlyozta Gula Marianna.

A találkozót követően a diplomata nyitotta meg a nagykövetség jóvoltából a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának előcsarnokában felállított, Seamus Heaney irodalmi Nobel-díjas ír költő életművére koncentráló mobil kiállítást, amely december 1-ig tekinthető meg. 

A látogatás zárásaként előadást tartott „Ireland in a Changing Europe” (Írország a változó Európában) címmel. 

Sajtóiroda – BZs