Angyalosi 70: kitüntetés és konferencia

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Emlékérme kitüntetést vehette át Angyalosi Gergely, akinek tiszteletére 70. születésnapja alkalmából közös kétnapos szakmai konferenciát rendezett március 30-31-én az intézmény Filozófiai Intézete és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Irodalomtudományi Intézete.

A Széchenyi-díjas professzor a kortárs hazai irodalomelméleti, filozófiai és esztétikai kutatások nemzetközi rangú képviselője, akinek munkásságát tizenegy saját könyv, számos szerkesztett folyóirat és kötet, illetve több mint négyszáz tanulmány, kritika fémjelzi.

Csaknem húsz éven át vezette a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Irodalomtudományi Intézetének XX. századi osztályát, 1990 óta tart kurzusokat a legújabb francia filozófiáról a Debreceni Egyetem (DE) Filozófiai Tanszékén, 2000 és 2003 között pedig igazgatóként irányította a DE Bölcsészettudományi Kar (BTK) Filozófia Intézetének munkáját.

- Angyalosi Gergely egyike azoknak, akik a kilencvenes évek elején a Vajda Mihály nevével fémjelzett megújuló debreceni filozófiaképzés részesei, alakítói voltak. Tanítványok nemzedékeit sarkallta a megfontolt, körültekintő kritikai gondolkodásra, ugyanakkor mind a MTA Irodalomtudományi Intézetében, mind a Debreceni Egyetem Filozófia Intézetében, valamint a Bölcsészettudományi Kar Modern Filozófia Doktori Programjának alapító törzstagjaként végezte magas szintű és lelkiismeretes tudomány- és oktatásszervező munkáját – fogalmazott méltatásában Keményfi Róbert.

A DE BTK dékánja kiemelte: Angyalosi Gergely számára a kar legmagasabb kitüntetését, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Emlékérmének adományozását – amelyet a Filozófiai Intézet igazgatója, Valastyán Tamás terjesztett a Kari Tanács elé – a testület egyhangúlag megszavazta és messzemenően támogatta. 

Az Emlékérem átadását követően Posztúra – Konferencia a hetvenéves Angyalosi Gergely tiszteletére címmel kezdődött szakmai tanácskozás, amelyen Az interpretáció dilemmái, Irodalom és kritika, Filozófiai perspektívák, Képiség és interpretáció, Francia filozófia, valamint Irodalom és applikáció szekciókban hangzottak el előadások.

- A díjazás alkalmat teremtett arra, hogy a szakterület egyik legnagyobb hazai alakját köszöntsük, emellett lehetőség nyílt konferencia keretében bemutatni a filozófiatudomány legújabb eredményit is – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Valastyán Tamás, a DE BTK Filozófiai Intézet igazgatója.

A kétnapos találkozón több hazai felsőoktatási intézmény képviseltette magát, többek között Budapestről, Miskolcról és Egerből is érkeztek vendégek a Debreceni Egyetem Főépületében rendezett konferenciára.

Sajtóközpont – BZs