Villamosmérnök mesterképzés - a legmodernebb ipari környezetben

Kezdetét vette a villamosmérnök mesterszakos hallgatók gyakorlati képzése a Vitesco Technologies és a Debreceni Egyetem közös Járműmechatronikai Kihelyezett Tanszékén. A négy féléven át tartó oktatást követően a hallgatók olyan tapasztalattal rendelkezve kezdhetik meg szakmai karrierjüket, amely jelentős versenyelőnyt biztosít nekik a munkaerőpiacon.

Elindult a villamosmérnök mesterszakos hallgatók képzése a Debreceni Egyetem Műszaki Karának (DE MK) Járműmechatronikai Kihelyezett Tanszékén – jelentették be a helyszínen, a debreceni Déli Gazdasági Övezetben, a Vitesco Technologies debreceni gyárában hétfőn. A DE MK és a cég között tavaly októberben született együttműködési megállapodás eredményeként a mesterképzésre felvételt nyert hallgatók az egyetemi elméleti tananyag elsajátítása mellett a gyárban testközelből ismerkedhetnek meg az autóipari mérnöki munkával, az elektromos, hibrid és belső égésű hajtásokhoz használható alkatrészeket fejlesztésével, gyártásával.

 
- A kihelyezett tanszékekre azért van szükség, hogy hallgatóink minél közelebb kerüljenek az iparhoz, hogy a gyakorlatban ismerkedjenek meg a legfrissebb technológiai újdonságokkal, a vállalati kultúrával. Szerencsére régiónkban többségében olyan cégek telepedtek le az elmúlt években, amelyek nagy hozzáadott értékű és magas technológiai színvonalú termékeket állítanak elő. A Vitesco Technologies is ilyen vállalat – hangsúlyozta a DE MK dékánja.  

 
Husi Géza elmondta: a hat hallgatóval induló, négy féléven át tartó villamosmérnök mesterképzést az Informatikai, valamint a Természettudományi és Technológiai Karral közösen akkreditáltatta a Műszaki Kar. Szeptemberben, majd februárban újabb hallgatókat vesznek majd fel, így a felfutás után 20-25 fővel folyik majd a képzés.  
 
- Az autóipar a hibrid és az elektromos hajtások felé fordult, amivel új kihívásokat támasztott a beszállítók felé. Ezeknek csak úgy tudunk megfelelni, ha a szakembergárdánk jól képzett és agilis kollégákból áll. A Debreceni Egyetem Műszaki Karával létrehozott Járműmechatronikai Tanszék lehetőséget ad nekünk arra, hogy a tanulni vágyó és tehetséges fiatalokat az elérhető legmodernebb ipari környezetben képezzük – fogalmazott Nyéki József, a Vitesco Technologies Hungary Kft. termelési igazgatója, a kihelyezett tanszék vezetője.  

 
Nyéki József hozzátette: a Vitesco Technologiesnál jelenleg 60 féle, autó- és elektronikai iparban elérhető technológiát alkalmaznak, melyek jelentős része csúcstechnológia. A hallgatók így olyan tapasztalattal felvértezve kezdhetik majd meg pályájukat, amely komoly versenyelőnyt biztosít nekik a munkaerőpiacon. Akár náluk is munkát találhatnak.  
 
Tóth Gergő villamosmérnök mesterszakos hallgató arról beszélt, hogy aki eddig ilyen jellegű képzésen akart részt venni, annak más városokban kellett a továbbtanulás lehetőségét keresni.

- Mi, hallgatók leszünk ennek a képzésnek a legnagyobb nyertesei. Ipari méréstechnikai specializáción arra számítunk, hogy tapasztalt oktatóinktól olyan magas színvonalú, életszerű szakmai tudást kapunk, amely életünk végéig el kísér. Remélem, sokan választják majd ezt az utat – emelte ki.  

 
- A debreceni Műszaki Kar törekvése, hogy az ipari trendeket követve olyan tudásanyagot nyújtson, illetve olyan szakokat és specializációkat indítson, amelyek szervesen kapcsolódnak a régió és az ország fejlesztési igényeihez. Az egyetem és a Vitesco Technologies együttműködése révén a járműiparhoz kapcsolódó valamennyi képzés – járműmérnök, gépészmérnök, villamosmérnök, mechatronikai mérnök – jelentős oktatási támogatást kap – egészítette ki Husi Géza dékán.  

 
A Vitesco Technologies 2019 óta stratégiai partnere a Debreceni Egyetemnek. A vállalat 2020-ban gyakornoki programot hirdetett, melynek eredményeként már 16 egykori hallgató dolgozik a Vitesconál, irodai és gyártási területen. A korábbi gyakornokok csaknem 80 százaléka kezdte meg pályafutását a cégnél.  
 


 
 
Sajtóközpont - OCs