Újabb labor a Műszaki Karon

A hallgatók gyakorlatorientált képzését segítő Plastic-Form & AD Plastik Fröccsöntő Szerszámtervezési Laboratóriummal gyarapodott a Debreceni Egyetem Műszaki Kara. Az új egységet augusztus 25-én avatták fel a kar Ótemető utcai campusán.

A laboratóriumban a polimertechnológiai szakmérnök képzésben, valamint a gépészmérnöki alapképzés anyagtechnológiai specializációján résztvevő hallgatók megismerhetik többek között a járműipari műanyagalkatrészek gyártásához használt eszközöket, azok elemeit, valamint a fröccsöntési folyamatot.

A Debreceni Egyetem (DE) Műszaki Kar (MK) Gépészmérnöki Tanszéke 2019-ben indította polimertechnológiai szakmérnök szakirányú továbbképzését a régió műanyag- és gumiipari szereplőinek részvételével.

– A kar számára kiemelt feladat, hogy az itt tanuló diákok a képzés során olyan gyakorlati ismereteket sajátítsanak el, amelyek később, a diplomaszerzést követően az iparvállalatoknál elhelyezkedve segíthetik munkájukat. A most átadott laboratórium hiánypótló, így a szeptemberben induló tanévtől már a műanyagiparral kapcsolatos ismeretekkel is bővíthetik tudásukat a mérnökhallgatók – hangsúlyozta az avatóünnepségen Husi Géza, a Műszaki Kar dékánja.

A labor kialakítását két műanyagipari vállalkozás támogatta.

– Cégünk és az egyetem kapcsolata már évtizedes múltra tekint vissza, a mostani együttműködésből pedig reményeink szerint mindkét fél profitál majd, hiszen a képzési kínálat bővítésével a leendő mérnökök szakmai gyakorlatszerzését támogathatjuk – fogalmazott Burai Zsolt. A Plastic-Form Kft. ügyvezetője hozzátette: a kar egykori hallgatójaként külön öröm számára, hogy ma már cégvezetőként is segítheti egykori alma materét.

Az AD Plastik Tisza Kft. egy horvát cégcsoport tagja, amely több országban, így Magyarországon is működtet gyártó telephelyet. 

- Horvátországi egyetemekkel már sikerült együttműködést kialakítanunk az ott tanuló hallgatók gyakorlatorientált képzésének támogatására, Magyarországon azonban ez az első alkalom. Bízunk benne, hogy a most létrejött kapcsolat hosszú időre szól, és egyre több területen működhetünk együtt a Debreceni Egyetemmel – mondta az ünnepségen Tomislav Posezi, az AD Plastik Tisza Kft. ügyvezetője.

A Műszaki Kar polimertechnológiai szakmérnök szakirányú továbbképzése indulása óta népszerű a mérnökök és a cégek körében. 

- A szak indítását a régió műanyagipari vállalatainak növekvő száma indokolta, így 2019-ben több mint 10 cég igénye alapján állítottunk össze a tananyagot. Folyamatos az érdeklődés a szakirányú továbbképzés iránt, a hallgatói létszám minden tanévben lehetővé teszi a szak indítását, és a képzés színvonalát az is emeli, hogy az oktatás ipari szakemberek közreműködésével zajlik – tájékoztatott Mankovits Tamás, a DE MK Gépészmérnöki Tanszék vezetője.

Az avatóünnepség a szalagátvágást követően a Plastic-Form & AD Plastik Fröccsöntő Szerszámtervezési Laboratórium bemutatásával zárult a Műszaki Karon.

Sajtóiroda - BZs