Építészek elismerése

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának oktatói Pro Architectura díjban részesültek a lendvai Magyar Főkonzulátus épületének rekonstrukciójáért, valamint az intézmény Kassai úti campusán található Fenntartható Épületenergetikai Demonstrációs Központ tervezői is elnyerték az elismerő címet.

A díj ünnepélyes átadása a vírushelyzetre való tekintettel ugyan idén elmaradt, annak odaítéléséről azonban döntött a héttagú szakmai bíráló bizottság. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter hét építészeti alkotás tervezőjének, valamint egy-egy kivitelező, építtető és az építészeti oktatás és közélet területén kiváló eredményt elérő szakembernek adományozta a díjat.


„Építészeti alkotás" kategóriában Pro Architectura díjban részesült a lendvai Magyar Főkonzulátus épületének rekonstrukciójáért Falvai Balázs és Török Dávid, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építész- és Építőmérnöki Intézet Építészmérnöki Tanszék egyetemi docense, valamint a rekonstrukciós munkálatokban közreműködő Nagy Márton.

Détári György és Ferencz Marcel István pedig a Fenntartható Épületenergetikai Demonstrációs Központ acélkocka épületéért kapta a szakmai elismerést.A Debreceni Egyetem Műszaki Karának oktatói kiemelt szempontnak tartották, hogy a Lendva városa és a magyar közösség számára egyaránt fontos épület ismét a Fő utca díszévé, hétköznapjainak részévé váljon, ugyanakkor eleget tegyen napjainkban betöltött funkciójának is, mint a lendvai Magyar Főkonzulátus székháza. Az épület teljes felújítása 2019-ben valósult meg.

A tervezőgárda 2016-ban kezdte meg a munkát: könyvtári, levéltári, művészettörténeti, diagnosztikai és épületszerkezeti kutatások során előkerült leírások, képek felkutatásával térképezték föl az Alsó-Lendavi Takarékpénztár egykori székházának 1884-es képét, amely alapjául szolgált a rekonstrukciós munkálatoknak.

A tervezés és felújítás részleteiről bővebb információ az Építész Fórum oldalon olvasható.

A Fenntartható Épületenergetikai Demonstrációs Központ tervezésére a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszék akkori vezetője, Ferencz Marcel kapott felkérést.


A projekt célja az volt, hogy bemutassák azokat az energiatakarékos megoldásokat, amelyek hozzájárulnak az energiafogyasztás csökkentéséhez, többek között a határoló-szerkezetek, fűtési, légtechnikai rendszerek, illetve a megújuló energiaforrások felhasználásával kapcsolatosan. Azépület már a kivitelezés során sok látogatót vonzott, ugyanakkor az érdeklődők mellett a kar hallgatói is első kézből, gyakorlatorientált módon ismerhetik meg a csaknem nulla energiaigényű épületek kivitelezési megoldásait.

A díjról és a díjazottakról bővebb információ az Építész Fórum oldalán olvasható.
 

Sajtóiroda – BZs