Hiánypótló képzés a Műszaki Karon

Tizenhét hallgató részvételével indult el a Magyarországon egyedülálló, de világviszonylatban is hiánypótlónak számító új szakirányú továbbképzési szak a Debreceni Egyetem Műszaki Karán. Az első előadást a témakör nemzetközileg is elismert szakemberei tartották.

A szerkezetintegritási és roncsolásmentes vizsgáló szakmérnök szakirányú továbbképzési szakon október 16-án kezdődött az oktatás. Az új képzés beindítása annak az együttműködési megállapodásnak köszönhető, amelyet 2020. március 5-én kötött a DE MK és a Magyar Roncsolásmentes Vizsgálati Szövetség. 

A szakmérnöki képzést a kar Gépészmérnöki Tanszéke koordinálja, a MAROVISZ, az Academia NDT International, továbbá a helyi szakmai szervezetek és debreceni vállalatok támogatásával.

– Mindez tovább gazdagítja a Műszaki Kar kínálatát, egyre nagyobb hangsúlyt fektetve a gyakorlatorientált képzésre, egyben erősítve a szakmai kapcsolatot a város és a régió nagyvállalatival, hiszen a szakirányú továbbképzésre – többek között – a MOL, a Siemens és a Paks II Zrt. munkatársai közül is többen jelentkeztek – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Mankovits Tamás tanszékvezető egyetemi docens.

Az első előadásokat Trampus Péter, a MAROVISZ elnöke, valamint Tóth László, a Műszaki Kar nyugalmazott oktatója tartotta.  A képzésen résztvevők így már a kurzus indulásakor a témakör nemzetközileg is elismert szakembereinek előadásában szerezhettek naprakész tudást, amelyet az ipar szinte minden területén – így a jármű-, a gép- és a műanyagiparban is egyaránt – alkalmazhatnak.

A Gépészmérnöki Tanszéken a 2020/21-es tanévben összesen 53 fő kezdte meg tanulmányát a szerkezetintegritási és roncsolásmentes vizsgáló szakmérnök, a polimertechnológiai szakmérnök, a gépészeti szimulációs szakmérnök és az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök szakirányú továbbképzési szakokon.

Sajtóiroda - BZs