Közösen az együttműködésért

„A KKV-k és start-upok jelen kihívásai az üzleti folyamatokban” címmel rendezett szakmai tanácskozást az Open Innovation Hungary és a Debreceni Egyetem (DE) Műszaki Kara csütörtökön a thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. debreceni telephelyén.

A program az Interreg Central Europe Program In-NOW projekt rendezvénysorozatának első állomása. A projekt 2019 áprilisában indult öt ország – Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Magyarország – és hat partner, köztük a Debreceni Egyetem Műszaki Karának részvételével, azzal a céllal, hogy a Közép-Európában beszállítóként szóba jöhető, környezetbarát technológiát alkalmazó kis- és középvállalkozásokat és startup-okat felkészítse a nagyvállalatokkal való együttműködésre.

A programban a Műszaki Kar (MK) öt oktatója vesz részt folyamatmérnöki és menedzsment területről Budai István projektvezető, az Ipari folyamatmenedzsment Intézet Műszaki Menedzsment és Vállalkozási Tanszékének egyetemi docense irányításával.

- A Debreceni Egyetem feladata, hogy a projekt során összegyűjtött vállalati adatokat, információkat elemezze, a projektpartnerek részére elemző módszereket javasoljon, és amennyiben szükséges, új elemzési módszereket dolgozzon ki.  Emellett célunk, hogy programra jelentkező kis- és középvállaltok részére képzéseket szervezzünk, valamint mentorálást biztosítsunk. Így a cégek a megszerzett tudást innovációs folyamataikba beépítve erősödhetnek, emellett új vállalati partnerségek jöhetnek létre – tájékoztatta a hirek.unideb.hu portált Budai István.

Az Open Innovation egy tíz eseményt magában foglaló rendezvénysorozat, amelynek első állomása volt a mostani tanácskozás.

- A programok során a projektben résztvevő szakemberek feltárják a Magyarországon működő KKV-k és start-upok jelenlegi helyzetét, mindezt az egyetemek és külső szakértők bevonásával. Emellett olyan megoldások és lehetséges fejlesztési tervek születnek, amelyekkel az adott vállalat könnyen, gyorsan és hatékonyan képes ösztönözni üzleti teljesítményét, reagálva a mindennapi kihívásokra, egyben lehetőséget nyújtva a tapasztalatcserére is – fogalmazott köszöntőjében Kocsi Balázs, a Műszaki Menedzsment és Vállalkozási Tanszék tanársegéde.

- A projektnyitó rendezvény helyszíne nem véletlenül a thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft., hiszen a cég hosszú idő óta ápol szoros kapcsolatot a Debreceni Egyetem Műszaki Karával, 2018 óta már hivatalos együttműködés formájában is. Ennek keretében évente 10-15 hallgató vesz részt szakmai gyakorlaton a vállalatnál, vagy írja szakdolgozatát a cég munkatársainak szakmai támogatásával – mondta megnyitóbeszédében Antali János ügyvezető igazgató.

A szeptember 24-i eseményen az előadások, beszámolók mellett a résztvevők számára a thyssenkrupp bepillantást nyújtott a debreceni gyárban alkalmazott világszínvonalú rugó- és stabilizátorgyártási technológiába. A telepített gépek mindegyike saját területén a ma elérhető legmagasabb technológiai színvonalat képviselik.

A rendezvénysorozat októberben a „Megoldások és ötletek a jelenlegi ipari problémákra” címmel szervezett találkozóval folytatódik, ugyancsak a Debreceni Egyetem szervezésében.

A projekt várhatóan 2022 áprilisában zárul.

Sajtóiroda - BZs