Parancsnokok a zavartalan gyógyításért

A kórházparancsnok munkájáról, jövőbeli feladatairól egyeztetett Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium Irányítócsoportjának vezetőhelyettese és Lampé Zsolt főigazgató szerdán a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban. A parancsnokok hétfőn kezdték meg tevékenységüket az egészségügyi intézményekben.

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben 108 egészségügyi intézmény élére nevezett ki kórházparacsnokot Orbán Viktor miniszterelnök. Feladatuk elsősorban a zavartalan gyógyításhoz szükséges eszközök, anyagok biztosítása és azok védelme. Amennyiben az intézményben bármilyen hiány merül fel, jelzésük után az országos operatív törzsön keresztül segítséget kapnak.

A Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban is munkába állt hétfőn a parancsnok, aki hasonló krízishelyzetben szerzett hazai és külföldi tapasztalatokat.  Munkáját a honvédség logisztikus munkatársa segíti.

- Azért vannak itt, hogy támogassák a kórház vezetését. Segítik az intézményt abban, hogyan gazdálkodjon az eszközökkel, anyagokkal, hogyan tartalékoljanak, hogyan védjék azokat. A cél az, ha nő a betegek száma, legyen elegendő anyag, eszköz és humánerőforrás ahhoz, hogy a lehető legtöbb embert meggyógyíthassák. A katonák, a rendőrök nem dönthetnek orvosszakmai kérdésekben, a feladatuk az, hogy segítsenek – hangsúlyozta a hirek.unideb.hu kérdésére Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium Irányítócsoportjának vezetőhelyettese szerdán a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban.

Lampé Zsolt főigazgató szerint a válsághelyzetben szükség van az egészségügyi gondolkodás mellett a kórházparancsnokok speciális szemléletére is.

- Egy ilyen, a normál egészségügyi működéstől eltérő helyzetben egész másként kell a rendelkezésre álló eszközöket, anyagokat kezelni. Már az nagy segítség, ha átbeszéljük a logisztikai kérdéseket, például, hogy miből kell raktárkészleteket kialakítani. A kórházparancsnok és kollégája folyamosan segít a járványügyi helyzetben a kórház infrastruktúrájának átalakításában is, hogy minél több beteget tudjunk megfelelő színvonalon ellátni – mondta Lampé Zsolt, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főigazgatója.


A betegek, a dolgozók és az egészségügyi ellátás védelme érdekében hamarosan újabb intézkedéseket vezetnek be az intézményben. A tervek szerint felállítanak egy sátrat a kórház bejáratánál, ahol az érkezők lázmérés és kikérdezés után léphetnek az épületbe. Az előszűrés után a fertőzésgyanús betegeket elkülönítik.

Sajtóiroda - CzA