Az ÁOK-n üléseztek az Európai Biofizikai Társaságok Szövetségének tagjai

Az EBSA, az Európai Biofizikai Társaságok Szövetségének végrehajtó bizottsága a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán tartotta legutóbbi megbeszélését. A kétnapos egyeztetésen szó esett többek között a közelgő szakmai kongresszusok tematikájáról, a szövetség folyóiratának szerkesztéséről, és döntést hoztak a fiatal kutatóknak odaítélt pályázatokról is.

Az Európai Biofizikai Társaságok Szövetségét (EBSA) egy végrehajtó bizottság irányítja, melynek tagjai évente kétszer személyesen egyeztetnek a következő időszak feladatairól, terveiről. Legutóbb a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán üléseztek. 

-    A kétnapos találkozón nagyon sok téma szóba került. Az egyik kiemelt feladatunk volt a kétévente megrendezendő Biofizikai Kongresszus tudományos programjának előkészítése, tematikájának egyeztetése, a szervezéssel kapcsolatos tennivalók áttekintése. Emellett konzultáltunk a szövetség folyóirata, a European Biophysics Journal szerkesztéséről, a cikkek minőségéről. Ez azért is fontos, mert a szövetség bevételeinek nagy része az újság jogdíjaiból származik – mondta a hirek.unideb.hu-nak Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. 

Az EBSA támogatja a biofizikát Európában népszerűsítő találkozókat, konferenciákat, és iskolák megszervezéséhez is hozzájárul a biofizikai kutatásokhoz. A támogatásokról is most hoztak döntést. 

-    A végrehajtó bizottság hozza meg a végső döntést arról, hogy mely rendezvények érdemesek a támogatásunkra. Ezen kívül a fiatal kutatókat ösztöndíjjal segítjük a kongresszusokon való részvételhez, illetve a különböző laboratóriumokban tett rövid, célzott szakmai látogatáshoz, tanulmányutakon való részvételhez – tette hozzá a professzor.  


Az Európa vezető intézeteiből, egyetemeiről érkezett szakemberek a biofizikai enciklopédia szerkesztésével kapcsolatos teendőket is megvitatták a debreceni találkozón.  

Az Európai Biofizikai Társaságok Szövetsége 1984-ben alakult elsősorban azért, hogy előmozdítsa és terjessze a biofizika alapelveivel, legújabb fejlesztéseivel és alkalmazásaival kapcsolatos ismereteket, valamint segítse a tudományos információk cseréjét. Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja 2000-től 2007-ig titkárkánt, 2009-től két évig alelnökként, 2011 és 2013 között elnökként, 2013-tól volt elnökként vett részt a szövetség munkájában. 2015 óta vezetőségi tagként segíti a szervezet tevékenységét. Megbízatását újabb két évre hosszabbították meg a legutóbbi Európai Biofizikai Kongresszuson. 

Sajtóközpont - CzA