Nemzetközi környezetben tanulhatnak az ifjú zeneművészek

Húsz mesterkurzus, huszonkét mesteroktató és tizenkilenc hangszeres foglalkozás várja a Debreceni Egyetemen az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára jelentkezőket. A hagyományoknak megfelelőn idén is megalakul a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, melyet Vásáry Tamás zongoraművész, karmester irányít.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar huszonharmadik alkalommal rendezi meg július 7-19. között az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját szakgimnáziumi növendékeknek, főiskolásoknak, egyetemi hallgatóknak és fiatal zenetanároknak. Az idei nagyszabású, nemzetközi rendezvényen összesen húsz mesterkurzus és két kiegészítő kurzus várja majd a Zeneművészeti Karra érkező hallgatókat. Az egyéni mesterkurzusok mellett pedig kamarazenei és szimfonikus zenekari munkában is részt lehet majd venni. 

A nyári akadémia nem csak a kar, hanem a jelentkezők számára is meghatározó szakmai jelentőséggel bír.

- Az elismert szakemberek jelenléte nagyon vonzó a fiatalok számára, hiszen a zenei képzésben jellemzően mindig oktatót választanak a hallgatók. A diákoknak ez garanciát ad arra, hogy még jobb zeneművésszé váljanak. Mindig próbálunk megújulni, ez a kurzusokban, a repertoárban is felfedezhető lesz, hiszen arra is fel akarjuk hívni a figyelmet, hogy milyen hosszú út vezet el a színpadig és addig nem csak a hangszeres tudást kell fejleszteni – mondta a hirek.unideb.hu-nak Váradi Judit, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának művészeti igazgatója.

A nyári akadémián tizenkét különböző hangszeren, hegedűn, mélyhegedűn, gordonkán, fuvolán, oboán, klarinéton, szaxofonon, fagotton, kürtön, trombitán, harsonán, ütőhangszereken és zongorán hirdették meg a mesterkurzusokat, valamint az énekeseket is várják. A fuvola mesterkurzusra már nem lehet jelentkezni, rekordidő alatt, két héten belül betelt a létszám.

A hangszeres és az ének mesterkurzusok mellett két kiegészítő képzést is hirdetett a nyári eseményre a Zeneművészeti Kar. A mozdulat zeneisége című foglalkozást Dezső Virág koordinálja, valamint Stachó László irányításával Gyakorlásmódszertan – A zenei figyelem teljes tréningje elnevezéssel is indul majd foglalkozás. Ezeken a zeneiségen túl a hallgatók színpadi képességeit szeretnék fejleszteni. 

A mesterkurzusokra idén is több szakember érkezik külföldről. Korcsolán Orsolya hegedűművész Ausztriából, Kiss József oboaművész Németországból, Wim van Hasselt Belgiumból, Dezső Virág Hollandiából jön Debrecenbe, de rajtuk kívül a diákok Alejandro Coello Calvo ütőstől, valamint Giovanni Bertolazzi zongoraművésztől is tanulhatnak majd. A külföldi oktatók és hallgatók érdeklődése jól mutatja, hogy a nyári akadémia nemzetközi visszhangja az elmúlt években folyamatosan erősödött.

- A huszonhárom év alatt nagyon stabilan beépült a nemzetközi köztudatba a kurzus. Nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi jó gyakorlatot is szeretnénk megismertetni a résztvevőkkel, emellett a világzenekar is jelentős hívószó határon innen és túl. A fellépési lehetőség ugyanis minden fiatal számára óriási ösztönzést és maradandó élményt jelent – tette hozzá a művészeti igazgató.

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar felkészülését ezúttal is Vásáry Tamás zongoraművész, karmester és Bolyky Zoltán irányítja. A próbákat követően az együttes nyilvános hangversenyeket ad Debrecenben, Budapesten és Szatmárnémetiben. A próbaidőszak július 7-én indul Debrecenben, ahol a koncertek műsorát szólampróbákon, valamint Vásáry Tamás vezényletével zenekari összpróbákon tanulja meg az együttes Bolyky Zoltán és Daru Andrea karmesterek közreműködésével. A világzenekar a tervek szerint Verdi: Nabucco – Nyitány, Csajkovszkij: Hattyúk tava – részletek, Kodály: Háry János – szvit című művét játssza majd. 

A mesterkurzusokra és a világzenekarba 16 éves kortól jelentkezhetnek a fiatal zeneművészek, zeneművészeti egyetemek, karok és intézetek hallgatói, szakgimnáziumok tanulói. Csatlakozási szándékukat május 31-ig jelezhetik, a sikeres jelentkezésről június 15-én kapnak visszajelzést. A nyári akadémia zárásakor a szervező DE Zeneművészeti Kar oklevéllel ismeri el a kurzusok teljesítését.

Sajtóközpont - BZ