Felvételi: harmadával többen választották a DE-t

Kiemelkedően szerepelt az idei általános felvételi eljárásban a Debreceni Egyetem, több mint tizenegyezren jelölték meg első helyen, ezzel a második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az országban. Idén is a Gazdaságtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar szakjaira jelentkeztek a legtöbben.

Az elmúlt évhez hasonlóan jól teljesített a Debreceni Egyetem, a tavalyinál harmadával többen, 19 ezer 676 felvételiző jelölte meg jelentkezési lapján az intézményt. Első helyen összesen 11 ezer 351 jelentkezést regisztráltak, ez alapján az előző évi általános felvételi eljáráshoz képest 34 százalékkal többen választották a Debreceni Egyetemet. Ez a kiemelkedő eredmény azt jelenti, hogy országosan az ELTE mögött a DE a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény.

- Továbbra is őrizzük pozíciónkat, a Debreceni Egyetem évek óta a második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az országban, amire büszkék lehetünk. Mindez azt mutatja, hogy a képzési struktúránk teljes mértékben lefedi a hazai tudományos kínálatot, és a legmagasabb színvonalú oktatásban vehetnek részt az ide felvett hallgatók. A Debreceni Egyetem hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt meghatározó – mondta a hirek.unideb.hu-nak a jelentkezési adatokkal kapcsolatban Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

A 2023-as általános felvételi eljárás adatai alapján legtöbben első helyen a Gazdaságtudományi Kart jelölték meg, szám szerint 2463-an. Ezt követi a Bölcsészettudományi Kar (1598), az Egészségtudományi Kar (1538), a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar (1151), az Informatikai Kar (823), az Állam- és Jogtudományi Kar (808), a Műszaki Kar (807), a Természettudományi és Technológiai Kar (694),  valamint az Általános Orvostudományi Kar (570), a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (521), a Fogorvostudományi Kar (138), a Zeneművészeti Kar (155), valamint a Gyógyszerésztudományi Kar (85).

A felvételi során a Debreceni Egyetem által nappali tagozaton meghirdetett alap- és osztatlan képzésekre 11 ezer 951-en, mesterképzésre 2393-an, állami ösztöndíjas képzésekre összesen 17 ezer 640-en jelentkeztek. 

A teljes felvételi eljárás keretében összesen 126 ezer 449-en jelentkeztek a magyar felsőoktatásba. A legnépszerűbb képzési terület idén a gazdaságtudományi volt 21 százalékkal.

A felvételizőknek június 28-ig van lehetőségük a hiánypótlásra, a felvételi ponthatárokat pedig a tervek szerint július 26-án hozzák nyilvánosságra. A felsőoktatási intézmények augusztus 8-ig értesítik a jelentkezőket postai úton vagy e-mailben arról, hogy felvételt nyertek-e az általuk megjelölt képzésekre.

Sajtóközpont – BZ