GYGYK – diplomaosztó a beregszászi hallgatókkal

Gyógypedagógusok, óvoda- és szociálpedagógusok, csecsemő- és kisgyermeknevelők, valamint romológusok vették át diplomájukat szombaton a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán. Ezúttal a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar beregszászi kihelyezett szociálpedagógia alapszakán végzett hallgatók is itt kapták meg oklevelüket.

- Olyan szakemberek állnak előttünk, akik megalapozott elméleti és gyakorlati tudással rendelkeznek. Elsajátították azokat a kompetenciákat, amik a kisgyermekek neveléséhez, a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztéséhez és a nehézsorsú emberek támogatásához szükségesek. Önök a karon megszerzett tudás professzionális alkalmazóivá válnak. Munkájukra elengedhetetlenül szükség van, hiszen a jövő nemzedékének nevelése, az elesettek támogatása, a fogyatékossággal élők önálló életre  felkészítése nemzeti ügy határon innen és  túl - fogalmazott ünnepi beszédében Gortka-Rákó Erzsébet, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar dékánja.

A kari vezető kiemelte a mostani diplomaosztó különlegességét, hogy a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskolával közösen megvalósított, kihelyezett szociálpedagógia szak végzősei is a Debreceni Egyetemen vehették át diplomájukat.

- A beregszászi hallgatók kitartását és tudásvágyát dicséri, hogy a februárban kezdődött események ellenére folytatták tanulmányaikat. Márciusban ugyan felmerült a félév passziválásának lehetősége, a diákok azonban elutasították ezt. Azt mondták, folytatják tanulmányaikat, amíg van áram és internet. Büszkék vagyunk önökre! – szólt a határon túli végzettekhez Gortka-Rákó Erzsébet.

A Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon a 2021/2022-es tanév tavaszi félévében összesen 370-en szereztek diplomát alap- és mesterképzésben, illetve szakirányú továbbképzésben.

A gyógypedagógia alapszakon 108-an, óvodapedagógus alapszakon 68-an, óvodapedagógus alapszak nemzetiségi óvodapedagógus szakirány levelező tagozaton 24-en, romológia alapszak levelező tagozaton 2-en, csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszakon 28-an, szociálpedagógia alapszakon 16-an, valamint szociálpedagógia alapszakon – a beregszászi képzési helyen – 14-en végeztek. Szociálpedagógia mesterszakon  14 hallgató teljesítette az előírt követelményeket, szakirányú továbbképzési szakokon pedig 91-en kaptak oklevelet.


Az ünnepi tanácsülésen a gyógypedagógus-hallgatók szakmai gyakorlatának támogatásért A Hajdúböszörményi Felsőoktatásért Emlékéremben részesült Kovács Anikó Gyöngyi, a Debreceni Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium intézményvezetője, valamint  Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója.

Elismerő oklevelet vehetett át a GYGYK kilenc hallgatója, akik teljesítették a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjának követelményeit. A Debreceni Egyetem Kiváló Hallgatója címet  Kovácsné Nyitrai Anikó kapta meg, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat Elnökségének Elismerő Oklevele kitüntetést pedig ezúttal Brezóczki Eszternek és Encsi Dorottyának ítélték oda.

A teljes ünnepség ezen a linken nézhető meg újra.

Sajtóközpont - ÉE