Tábor a jövő kutatóinak

Idén nyáron is várja a természettudományok iránt érdeklődő, továbbtanulás előtt álló középiskolásokat a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. A TTK augusztus végi egyhetes Nyári Táborába július 1-ig lehet jelentkezni.

Atommag-átalakulások a mindennapi környezetünkben és a szervezetünkben, természetben előforduló repedési minták, a biodegradábilis polimerek, tájváltozás-vizsgálatok Debrecenben, zooplankton-közösségek elemzése, szövettani vizsgálatok gyógynövényeken, hidrogéntárolás laboratóriumban, izocianátok kinetikája, a teremőr probléma – idei nyári táborában is változatos kutatási témákat kínál a biológia, fizika, földrajz, kémia és matematika kedvelőinek a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara.

A TTK nyári rendezvényének célja, hogy a középiskolások minél hamarabb megismerjék a kar kutatási tevékenységét, bepillanthassanak a kutatók mindennapjaiba, és saját projektfeladatuk nyomán első kézből szerezhessenek tapasztalatot a tudományos munkáról.

- A Természettudományi és Technológiai Kar fontos küldetése, hogy minél fiatalabb korban megmutassuk a diákoknak a természettudományok izgalmas világát, és felhívjuk figyelmüket az ebben rejlő karrierlehetőségekre. Az a tapasztalatunk, hogy minél hamarabb megismerik a természettudományi kutatók munkáját, annál lelkesebben és céltudatosabban vetik bele magukat a biológia, a fizika, a földrajz, a kémia és a matematika tanulásába – fejtette ki Kun Ferenc professzor. A Természettudományi és Technológiai Kar dékánja hozzátette: számos visszajáró résztvevője van a Nyári Tábornak, akik a tábor után is folytatják a tudományos munkát, és sokan a sikeres felvételit követően már hallgatóként térnek vissza a karra.

Az ötnapos tábor során délelőttönként saját kutatásukat végzik a diákok, délutánonként pedig a kar hat intézete (Biológiai és Ökológiai Intézet, Biotechnológiai Intézet, Fizikai Intézet, Földtudományi Intézet, Kémiai Intézet, Matematikai Intézet) mutatja be képzési és kutatási kínálatát, illetve tematikus előadásokkal, kísérletekkel, vetélkedőkkel és más színes programokkal várják a középiskolásokat. 

Az augusztus 22-től 27-ig tartó TTK Nyári Tábor ingyenes, de a férőhelyek száma korlátozott. Jelentkezni a regisztrációs űrlap kitöltésével lehet, amellyel együtt emailben kell beküldeni ttknyaritabor@science.unideb.hu címre a motivációs levelet (maximum egy oldal terjedelemben foglalja össze, hogy miért kíván részt venni a táborban és mit vár tőle), a szaktanári ajánlást, valamint a pályamunkát (amelynek témája összhangban van a választandó kutatási iránnyal vagy érdeklődési körrel – biológia, fizika, földrajz, kémia vagy matematika – minimum 3-4 oldal forrásmegjelöléssel ellátva). A motivációs levelek és pályamunkák elbírálása után választják ki azokat, akik részt vesznek a nyári táborban. 

A regisztrációs űrlap, a motivációs levél, a szaktanári ajánlás, valamint a pályamunka beküldésének határideje: 2022. július 1. A motivációs levelek és a pályamunkák elbírálását követően értesítik a jelentkezőket az eredményről. A leendő táborlakókat emailben tájékoztatják a táborozással kapcsolatos teendőkről.

Bővebb információ a Természettudományi és Technológiai Kar weboldalán.

A tábor az EFOP-3.4.4-16-2017-00023, Az MTMI szakokra való bekerülést elősegítő innovatív programok megvalósítása a Debreceni Egyetem vonzáskörzetében című pályázat támogatásával valósul meg.

Sajtóközpont - TPL