Egészségügyi Kar: itt tanulnak a hétköznapok „hősei”

Nagyszerű elhelyezkedési esélyeket, európai színvonalú képzést nyújt a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. A középiskolások a kar csütörtöki nyílt napján többek közt a mentőtiszt és a szülésznő szakokat ismerhetik meg.

Kitűnő oktatási és tudományos háttérrel rendelkezik a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara, melynek infrastrukturális feltételei és oktatói gárdája Európai színvonalú képzést biztosít azoknak, akik továbbtanulásuk helyszínéül az egyetem nyíregyházi campusát választják. A gyakorlatorientált programok során a fiatalokat a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt ápolói, védőnői, szülésznői és mentőtiszti demonstrációs szaktantermekben készítik fel az általuk választott hivatásra.

- Elkezdtük egy szimulációs központ kialakítását is, amelyben a hallgatók számítógép-vezérelt, élethű szimulátorokon gyakorolhatják a különböző klinikai esetek megoldását, valamint az eszközös beavatkozásokat – számolt be az egyik legfontosabb új fejlesztésről Semsei Imre, a kar dékánja.

Az Egészségügyi Kar egészségtudományi, társadalomtudományi és pedagógusképzési területen kínál alap- és mesterképzéseket Nyíregyházán. A jelentkező középiskolások körében igen népszerű a mentőtiszt szak, ahova azokat a nagyfokú rátermettséggel, kreatív gondolkodásmóddal rendelkező fiatalokat várják, akik nem riadnak vissza szokatlan és váratlan helyzetek megoldásától. A hallgatók a képzés során az Országos Mentőszolgálatnál töltött gyakorlat alatt „élesben” is bizonyíthatják felkészültségüket. Az anya és gyermek védelmét hivatásuknak érző jelentkezők körében közkedvelt a védőnő szak. Az egyik legszebb hivatás mellett döntenek azok, akik a szülésznő szakra adják be jelentkezésüket: munkájuk során nap mint nap részesei lesznek egy új élet kezdetének. Alapképzésben a fentieken túl ápoló, egészségügyi szervező és szociális munka szakok közül választhatnak még a felsőoktatás előtt állók.

Újdonság, hogy 2017 szeptemberétől ápolás mesterképzésen belül már a specializációk is megjelennek: közösségi, geriátriai (idősgyógyászat), sürgősségi, intenzív, aneszteziológiai és perioperatív szakápoló képzések közül választhatnak a jelentkezők.


A képzésben jelentős szerepet kap a nemzetközi tapasztalatcsere. A kar 20 országra kiterjedő jelentős kapcsolatrendszerének köszönhetően a diákok többek közt Finnországban, Törökországban, Spanyolországban vagy Portugáliában szerezhetnek szakmai jártasságot.

A képzési programok az európai normák mellett a régió munkaerő-piaci igényeit is szem előtt tartja. Az egészségügyi és szociális végzettséggel rendelkező szakemberekre nem csak a sok szempontból hátrányos helyzetű Észak-alföldi, Észak-magyarországi régiókban, de az egész országban szükség van. Az Egészségügyi Karon végzett fiatalok kiváló munkaerő-piaci esélyekkel lépnek ki az intézmény falai közül: diplomájuk kézhezvételét követően kilencven százalékuk féléven belül el tud helyezkedni egészségügyi és szociális intézményekben, vagy önkormányzatoknál. Az ápolók és a szülésznők pedig az Európai Unió valamennyi országában elismert diplomát szereznek.

A továbbtanulás előtt állóknak január 26-án, csütörtökön nyílt napot tart a kar. A rendezvényen a középiskolások tájékoztatást kapnak a felvételi eljárásról, a kar képzési struktúrájáról, valamint az induló alapszakokról. Az érdeklődők megismerhetik az oktatás során használt látványos demonstrációs eszközöket is, például a terhességi és anyasági modellt és az intubációs fantomot. A rendezvényen a diákok szülei hasznos információkat tudhatnak meg például arról, hogy a leendő egyetemisták milyen költségekre számíthatnak, és a kar milyen juttatásokat tud biztosítani.
Csütörtökön előadást tart az Egészségügyi Karon Christian Picciolini egykori skinhead vezér, aki ma már sikeres üzletember. Az író, zenei és Emmy-díjas televíziós beszél életének fordulópontjairól, és felhívja a figyelmet az egészségügyben, szociális területen dolgozó szakemberek munkájának fontosságára is.

A nyílt nap részletes programja a  foh.unideb.hu oldalon olvasható.

Sajtóiroda-MM