A legnépszerűbbek között a DE

Emelkedett az általános eljárásban felvételt nyert elsőévesek száma az előző évhez képest: 6621-en kezdhetik meg tanulmányaikat a 2018/19-es tanévben a Debreceni Egyetemen. A legmagasabb ponthatárok a Bölcsészettudományi és a Gazdaságtudományi Karon voltak.

- Már az elsőhelyes jelentkezések száma alapján várható volt, hogy - az elmúlt 5 év tendenciáját folytatva - idén is nő a felvettek száma az általános eljárásban. Az adatok ismeretében pedig már biztosra vehetjük, hogy az egyetem közössége az új hallgatókkal ismét megtölti majd a Nagyerdei Stadiont az egyedülálló tanévnyitó show-n, a yoUDay-en szeptemberben – mondta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes a 2018-as felvételi eredményeket ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón. 


A tavalyinál 4 százalékkal többen, összesen 6621-en jutottak be a Debreceni Egyetemre, közülük 5412-en állami ösztöndíjas, 1209-en pedig önköltséges formában tanulhatnak szeptembertől. Alapképzésre 4243, mesterképzésre 1010, osztatlan képzésre 840, míg felsőoktatási szakképzésre 528 hallgatót vettek fel. A legtöbb elsőévest a Gazdaságtudományi, a Bölcsészettudományi, a Természettudományi és Technológiai, valamint a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar iskolázza be a következő tanévre.


- A képzési területek népszerűségét tekintve egyetemünk eltér az országos átlagtól, hiszen nálunk az orvos- és egészségtudományok a legkeresettebbek, amiket a gazdaságtudományi területek és a pedagógus képzés követ. Legnagyobb magyar hallgatói létszámmal az ápolás és betegellátás, a gyógypedagógia, valamint az osztatlan tanári szakjainkat indítjuk ebben az évben – tette hozzá Bartha Elek.


Magas pontszámokat kellett elérniük a felvételizőknek például a jogász képzés nappali tagozatán állami ösztöndíjas formában (461), továbbá nemzetközi gazdálkodás (442) és pszichológia szakokon (436). Ezek mellett kiugróan magas, 495 lett a ponthatár az osztatlan magyar-latin tanár szakon, illetve 462 a kereskedelem és marketing szak levelező tagozatán, ezek a képzések egy-két fővel indulnak.


A tanárképzés területén is jelentős a növekedés, az előző évi 378 után ebben az évben 455 hallgató nyert felvételt, ami többek között a szeptembertől induló új közgazdász- és agrármérnök tanár szakok iránti nagy érdeklődésnek is köszönhető. A legtöbben ezek mellett a történelem, az angol és a testnevelő tanári képzést választották Debrecenben. 


A rektorhelyettes kiemelte, hogy a magyar jelentkezők mellett a felvételt nyert külföldi hallgatók száma is nőtt csaknem 8 százalékkal, a tavalyi 1690-ről 1825-re. Mintegy száz országból érkeznek idén diákok a Debreceni Egyetem 13karának 54 angol nyelvű képzésére. Legtöbben az Általános Orvostudományi Kar (340) és a Műszaki Kar (290) iránt érdeklődnek, de egyre népszerűbb a külföldiek körében a Gazdaságtudományi, a Fogorvostudományi és a Gyógyszerésztudományi Kar is.


Akik az általános felvételi eljárásban nem jártak sikerrel, újra próbálkozhatnak a pótfelvételi keretében. A Debreceni Egyetem 14 kara közül 12-n hirdeti meg a lehetőséget, ugyanazokon a szakokon, mint első körben, de már kizárólag önköltséges formában - egy szak kivételével, az ápolás mesterszak nappali tagozatára ugyanis állami ösztöndíjas formában is jelentkezhetnek az érdeklődők. Jelentkezni az e-felvételin keresztül lehet július 27-e és augusztus 6-a között, és itt már csak egy szakot lehet megjelölni. A ponthatárokat várhatóan augusztus 24-én állapítják meg.


- Aki most nem nyert felvételt és az általános eljárás során jogszabálysértést tapasztalt, jogorvoslattal fordulhat az Oktatási Hivatalhoz. Jelentős változás ettől az évtől, hogy már nem az oktatásért felelős miniszter jár el az ügyben, hanem közigazgatási bírósági keresetet kell benyújtani. Amennyiben az Oktatási Hivatal 15 napon belül nem tartja megalapozottnak a beadványt, akkor közigazgatási bíróságra kerül a keresetlevél. A jogorvoslati eljárás részleteit a felvi.hu-n találják meg – emelte ki Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója.


A tanévet szeptemberben kezdő elsőévesek összlétszáma a jogorvoslati eljárások lezárását követően, a pótfelvételi és a határon túli kihelyezett képzések végleges adatainak ismeretében derül majd ki.

 

Sajtóiroda - TH