Kitüntetések a kiemelkedő betegellátásért

Átadták a Klinikai Központ Kiváló Dolgozója Kitüntetés és Jutalomdíjat. A magyar ápolók napja alkalmából nyolc szakdolgozó vehette át az elismerést magas színvonalú és példamutató szakmai munkájáért a Debreceni Egyetemen rendezett hétfői ünnepségen. Az ünnepi eseményen Elnöki Díszoklevél adományozására és főorvosi kinevezések átadására is sor került.

Február 19. hazánk első női főápolója, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulója, egyben a magyar ápolók napja. A főápolónő példaértékű tevékenysége során egész Európában egyedülállónak tekinthető betegápolási rendszert vezetett be, így szakmája számára maradandót alkotva méltán vált az intézményes betegápolás szimbolikus alakjává ¬– hangsúlyozta ünnepi beszédében Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke, rektorhelyettes. Hozzátette: rend, pontosság, fegyelmezettség, empátia és alázat a rászorulók iránt: ezek azok az örökérvényű értékek, melyek Kossuth Zsuzsanna állhatatos és kitartó tevékenységét jellemezték, és útmutatóul szolgálnak mind a jelen, mind pedig a jövő nemzedékei számára. 

-    Önök – a nagy előd hagyatékát megőrizve – nap mint nap példát mutatva cselekednek a betegek gyógyulása érdekében. Hivatástudatukkal, kiemelkedő emberi és szakmai szerepvállalásukkal azonban nem csupán a betegek színvonalas ellátását szolgálják, hanem klinikáink és egyetemünk hírnevét, hazai és nemzetközi megítélését is gazdagítják – emelte ki Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke, rektorhelyettes. 

A professzor hangsúlyozta: a szakdolgozók a Klinikai Központ szakorvosaival és minden munkatársával együtt egy olyan sziklaszilárd alapot nyújtanak az egyetem betegellátó rendszerének stabil működéséhez, mely nélkülözhetetlen a regionális szintű, legmagasabb progresszivitás szerinti betegellátó, és az ezzel összefüggő oktatói és kutatói tevékenység maradéktalan teljesítéséhez. 

-    A mögöttünk álló időszak példa nélküli kihívásokat, olykor akadályokat hordozott magában, melyek sikeres leküzdése, valamint intézményünk kiemelkedő eredményeinek elérése az önök elkötelezettsége, szakmai, erkölcsi támogatása és áldozatkész szerepvállalása nélkül nem valósulhatott volna meg. Kiemelve és elismerve a koronavírus-járvány leküzdésében tanúsított áldozatos munkájukat, örömmel számolhatok be arról is, hogy eredményesen befejeződött Klinikai Központunk több mint száz éves történetének legjelentősebb strukturális átalakítása, mellyel a Klinikai Központ – immáron három campust magába foglalva – csaknem 3500 betegággyal, több mint 7000 dolgozó közreműködésével a közép-európai régió egyik legmeghatározóbb egészségügyi intézményévé vált – ismertette Szabó Zoltán professzor. 

Az ünnepi beszédet követően kimagasló szakmai munkája elismeréseként nyolc szakdolgozó részesült a Klinikai Központ Kiváló Dolgozója Kitüntetés és Jutalomdíjban.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke Elnöki Díszoklevelet adományozott Ladányi Gábornak, a Kenézy Gyula Campus Gyógyszertár nyugalmazott főgyógyszerészének. A méltatásban kiemelték: Ladányi Gábor az intézményben töltött 32 év alatt optimalizálta és javította a betegek gyógyszerellátását, a gyógyszertár vezetése mellett oktatói munkája során számos egészségügyi szakdolgozó, gyógyszertári asszisztens és szakasszisztens sajátította el általa a gyógyszerhatástani ismereteket. 2015-ben Kenézy díjjal, 2019-ben a Debreceni Egyetem Kiváló dolgozója címmel tüntették ki, a hétfői ünnepségen pedig Elnöki Díszoklevelet vehetett át. 


Az ünnepségen Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke, rektorhelyettes klinikai főorvosi címet adományozott a Klinikai Központ tíz szakemberének, akik a betegellátás területén kiemelkedő, országosan ismert és elismert tevékenységet végeznek. Az elmúlt évtizedekben szakterületük mélyreható ismerete, új eljárások bevezetése, meghonosítása és széleskörű ismertetése mellett példamutató és elkötelezett szakmai munkájuk által kiemelkedő mértékben hozzájárultak és jelenleg is hozzájárulnak a Klinikai Központ célkitűzéseinek megvalósításához, szervezeti fejlesztéséhez. 

Kitüntetettek névsora

Klinikai Központ Kiváló Dolgozója Kitüntetés és Jutalomdíj
1.    Bhattoa-Buzás Edina egészségügyi menedzser, Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet 
2.    Forgóné Bodnár Éva asszisztens, Belgyógyászati Klinika „B” épület
3.    Horváth Csaba csoportvezető, betegkísérő, Központi Betegkísérő Szolgálat
4.    Kolcsárné Simon Erzsébet osztályvezető főnővér, Gróf Tisza István Campus Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály
5.    Petőné Gombos Emese biológiai terápiás nővér, Reumatológiai Klinika
6.    Ratku-Bródi Ildikó vezető asszisztens, Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika
7.    Taba Istvánné diabetológiai szakápoló, Belgyógyászati Klinika „D” épület
8.    Szabó Lajos műtőssegéd, Urológiai Klinika

Elnöki Díszoklevél
Ladányi Gábor főgyógyszerész, Egyetemi Gyógyszertár 

Klinikai Főorvosi cím 
1.     Aranyosi János, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 
2.    Győry Ferenc, Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika Kardiológia 
3.    Horsainé Laskay Erika Mária, Orvosi Képalkotó Klinika Radiológia 
4.    Kun Csaba, Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika Kardiológia 
5.    Ladányi Lilla Zsófia, Orvosi Képalkotó Klinika Radiológia 
6.    Maros Tamás Miklós, Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika Szívsebészet 
7.    Pfliegler György Pálné Pásztor Éva, Orvosi Képalkotó Klinika Radiológia 
8.    Sápy Tamás, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 
9.    Szentkirályi István Elek, Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika Szívsebészet 
10.   Varga István, Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika Kardiológia 

Sajtóközpont - CzA