Egyetemi polgárok az év emberei közt

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Vámos Petra kézilabdázó, a DE hallgatója, az egyetemi kötődésű Campus Fesztivál és a DEAC jégkorongcsapata is nyert a Dehir.hu hírportál Év embere választásának közönségszavazásán.

A Dehir.hu hagyományos választásán az olvasók dönthették el, hogy a megjelölt kategóriákban kik alkottak maradandót. Idén az év gazdasági és kulturális szereplőjére, az év rendezvényére, sportolójára és sportcsapatára lehetett szavazni. Az ötből négy kategóriában a Debreceni Egyetemhez kötődő jelölt nyert. 

Az év gazdasági szereplője választáson Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, az ITK Holding elnök-vezérigazgatója a leadott voksok 35 százalékával végzett az első helyen.

Az év legjobb rendezvénye egy egyetemi kötődésű esemény lett: a keleti országrész legnagyobb könnyűzenei kulturális eseményének számító Campus Fesztivál volt a legnépszerűbb 2021-ben, megelőzve az ugyancsak DE-vonatkozású, a Csokonai Színházzal közösen megrendezett MUST Ifjúsági és Egyetemi Összművészeti Találkozót. A Campus Fesztivál a szavazatok 81 százalékát gyűjtötte.

Az év sportolója a Debreceni Egyetem gyógytestnevelő-testnevelő szakos hallgatója, a DVSC Schaeffler kézilabdázója, Vámos Petra lett a szavazatok 49 százalékával – megelőzve a vívó Battai Sugár Katinkát. A fiatal sportoló a 2021-ben megrendezett tokiói olimpián hetedik helyen végzett a magyar kézilabda válogatottal, és csapatának legeredményesebb góllövője volt. 

Az év sportcsapata kategóriában is egyetemi jelölt győzött: a DEAC jégkorongcsapata a DVSC női kézigárdáját utasította maga mögé. A hokisok a 2020/21-es szezonban megnyerték a magyar kupát, valamint a második legjobb magyar csapatként fejezték be a bajnokságot. A DEAC jégkorongcsapata a választáson a voksok 54 százalékával végzett az élen. 

A Debreceni Egyetem az Év embere szavazás mind az öt kategóriájában érintett volt: a győztesek mellett az év sportolói közül a Debreceni Egyetem hallgatóira, az uszonyosúszó Senánszky Petrára és a gátfutó Kozák Lucára, az év rendezvényei közül a MUST Ifjúsági és Egyetemi Összművészeti Találkozóra, a sportcsapatok közül pedig a DEAC kosárlabdázóira is lehetett voksolni.

Hamarosan a kategóriák nyertesei közül választja ki a Bács Zoltán kancellárt is soraiban tudó szakmai zsűri az Év emberét.

Sajtóiroda - BZ