DE kollégiumok: közelgő határidő

A felvételi után itt a kolivadászat ideje. Augusztus 5-ig adhatják be kollégiumi jelentkezésüket a Debreceni Egyetem elsőéves hallgatói. Az intézmény Debrecenben, Hajdúböszörményben, Nyíregyházán és Szolnokon összesen 15 kollégiumban 1277 férőhelyet biztosít a gólyáknak.

A Debreceni Egyetemre (DE) 2022-ben felvett hallgatók létszáma az általános eljárást követően, a pótfelvételivel és a határon túli felvételivel, valamint az angol nyelvű képzésekre felvettekkel együtt szeptemberre várhatóan eléri a tízezret.

A DE hallgatói összesen több, mint ötezer kollégiumi férőhely közül választhatnak ebben az évben is. Debrecenben tizenkét kollégiumban 4699, Hajdúböszörményben 210, Nyíregyházán 288, a Szolnok Campuson pedig 264 hallgató találhat magának szállást.

- A Debreceni Egyetem kiemelt figyelmet fordít a hallgatói komfortot növelő beruházásokra a kollégiumokban. Így több egységünkben, számos kollégiumi szinten történt az elmúlt néhány évben jelentős felújítás, amely a műszaki szolgáltató egységek cseréjétől a hallgatói vizesblokkok, szobabelsők teljes felújításáig terjedt. Az új tanévben tovább folytatódik a Veress Péter Kollégium átalakítása, az épület egyik szárnyában saját vizesblokkal rendelkező szobákat alakítunk ki – mondta a hirek.unideb.hu-nak Csiszár Imre, az Egyetemi Kollégiumi Igazgatóság vezetője.

A DE kollégiumaiban az alapvető szolgáltatások mellett szélessávú internet, konditerem, tornaszoba, klub- és TV-terem áll a kollégisták rendelkezésére, amelyeket ingyenesen vagy kedvezményes áron vehetnek igénybe. Van, ahol uszoda, illetve bowling-terem is van az épületben.

- A 2022/2023-as tanévre vonatkozóan a jelentkezések beérkezésének határideje augusztus 5., péntek, az elsőéves hallgatóknak addig kell postai úton eljuttatniuk a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat Kollégiumi Felvételi és Szociális Bizottság részére az aláírt jelentkezési lapot, valamint a szociális helyzetnek megfelelő igazolásokat. A pályázati dokumentációt a kollegiumok.unideb.hu honlap Kollégiumi Felvételi és Szociális Ügyek menüpontjából tölthetik le – hangsúlyozta az igazgató.Csiszár Imre kiemelte: az elsőéves hallgatóknak a rendszeres szociális ösztöndíjat a kollégiumi felvételivel közös eljárásban, most kell igényelniük. A kollégiumi felvételi-, illetve a rendszeres szociális ösztöndíjas eljárásban benyújtandó szociális igazolásokról ugyancsak a Kollégiumi Felvételi és Szociális Ügyek menüpontban, a Kitöltési útmutató almenüjében tájékozódhatnak a pályázók.

A DE kollégiumi térítési díjai évek óta változatlanok, azonban az új tanévben emelkednek az árak. Az elsőévesek által pályázható kollégiumokban idén 18 ezer forinttól juthatnak férőhelyhez a hallgatók.

Sajtóközpont - ÉE