Az ökológiai gazdálkodás szolgálatában a MÉK

A Debreceni Egyetem a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és Hajdúnánással közösen szervezi meg az idei, immár III. Öko Expo Kiállítás és Vásárt szeptember 8-án és 9-én. A szakmai fórumon az ökológiai gazdálkodás szereplői: termelők, kereskedők, szolgáltatók, a feldolgozóipar képviselői, valamint szakértők és tanácsadók vitatják meg az ágazat helyzetét és lehetőségeit Hajdúnánáson.

- Korszerű gondolkodásra és a termelési folyamatok összehangolására van szükség a mezőgazdaságban. A klímaváltozás erősen éreztette hatását idén nyáron és ezt a folyamatot a kialakuló energiaválság tovább fokozza. Ezért egyértelmű lépéseket kell tennünk a mezőgazdasági termelés hatékonyságának megőrzése érdekében. Az ökológiai, valamint a precíziós gazdálkodás számos területen megoldást jelent az agrárium jelenlegi nehézségeire – jelentette ki Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese az Öko Expo Kiállítás és Vásár beharangozó sajtótájékoztatóján.

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara (MÉK) második alkalommal vesz részt a kétnapos rendezvényen. Kiemelt szakmai támogatóként a termelőkkel, gazdálkodókkal és az ágazat képviselőivel közösen szeretné megmutatni az ökológiai gazdaságban rejlő lehetőségeket.

- A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar a régió agráriumát és élelmiszer-gazdaságát támogatja oktatási-kutatási eredményeivel. Képzési portfóliónkban a klasszikus, konvencionális mezőgazdaság mellett a precíziós, valamint az ökológiai gazdálkodás is szerepel. Mindhárom terület- az elmúlt évek tendenciáit figyelembe véve - a jövőben egy irányba mozdul el. Kímélő, hatékony és fenntartható mezőgazdaság felé fordul az agrárium – emelte ki Stündl László, a DE MÉK dékánja.

Stündl László úgy fogalmazott: az ökológiai gazdálkodás hitvallás helyett a jövőben szükségszerűség lesz. A Debreceni Egyetem ennek a folyamatnak a támogatására alakítja meg az Ökológiai Gazdálkodási Tudásközpontot, amelynek létrehozatalával nem csak az agrárium területén, hanem a jogi, a műszaki, a közgazdasági és a biológiai szegmensben is segíti a gazdálkodókat.

A szeptember 8-ra és 9-re tervezett szakkiállításon a DE MÉK kutatói nemzetközi szakemberekkel közösen tartott előadásokon mutatják be az ökológiai gazdálkodás területén végzett kutatásaik eredményeit és az innovációkat.

- Az ökogazdálkodás szerepe egyre meghatározóbbá válik a jövőben. Az elmúlt években  hazánkban jelentősen nőtt az ökológiai művelésbe vont ellenőrzött területek nagysága és az ökológiai gazdálkodást folytató gazdaságok száma. Idén hazánkban mintegy 300 ezer hektáron folytatnak ellenőrzötten ökológiai gazdálkodást. Ezért is fontos, hogy a szakkiállítás révén is minél korszerűbb információkkal lássuk el az ágazatban tevékenykedőket – fejtette ki Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) környezeti fenntarthatóságért felelős országos alelnöke, Hajdúnánás polgármestere.

Szólláth Tibor egyúttal bejelentette: a konferencia szervezői kezdeményezik, hogy szeptember 9-e legyen hazánkban az önellátás napja.

Kissné Gyarmati Ágnes, a NAK Hajdú-Bihar megyei igazgatója hozzátette: minden kamarai tagot igyekeztek megszólítani a rendezvénnyel, hiszen vallják, hogy az újszerű technológiai megoldások nem csak az ökogazdálkodóknak lesznek hasznosak.

Részt vett a sajtótájékoztatón Roszik Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség általános alelnöke is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar biogazdálkodás meghatározó területe Hajdúnánás és Balmazújváros. A térség ökológiai gazdálkodói jó példaként tudják bemutatni, hogy a biogazdaságokban is elérhetők a konvencionális gazdálkodásokra jellemző terméshozamok.

A III. Öko Expo Kiállítás és Vásáron a Debreceni Egyetem mellett több mint 30 kiállító mutatkozik be. A rendezvény rálátást ad majd az ökológiai gazdálkodás nemzetközi világára is, és a jó gyakorlatok mellett lehetőséget ad az uniós támogatások, valamint a precíziós technológiák megismerésére.

Sajtóközpont - ÉE