Megkezdődött a tanév

Szigorú járványügyi előírások mellett, normál munkarendben kezdődött meg az idei tanév a Debreceni Egyetem köznevelési intézményeiben és szakképzőjében. Prevenciós intézkedési rendet vezettek be az iskolákban, amelyet folyamatosan a járványhelyzethez igazítanak.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájában kedden több mint kétezeregyszáz diák számára kezdődött meg a 2020/2021-es tanév.

A Kossuth utcai feladatellátási helyen több mint 650 tanuló, közülük a három első osztályban 86 kisiskolás ült be az iskolapadokba. Az Arany János téri feladatellátási helyen 84 elsőssel, összesen 608 diák kezdte meg tanulmányait. A gimnazisták 870-en indították a tanévet, közülük 72 diák kezdte el a 7., 104 tanuló pedig a 9. évfolyamot.

A DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiumában 149 középiskolás kezdte meg tanulmányait a 9. évfolyamban. Velük együtt összesen 528 diák számára indult el a tanév a pallagi iskolában. Az idei tanévben elkezdődődött a földmérő, földügyi és térinformatikai, valamint logisztikai technikus képzés az iskolában.


A DE köznevelési intézményeiben a járványhelyzet miatt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) és a fenntartó Debreceni Egyetem intézkedései alapján prevenciós intézkedési rendet vezettek be.
Az évnyitók elmaradtak a gimnáziumban és általános iskolákban. Az elsősöknek azonban műsorral kedveskedtek a pedagógusok és diáktársaik, a gimnáziumban pedig az iskolarádión keresztül üdvözölték a tanulókat. A pallagi intézményben az óvintézkedések betartása mellett fogadták a diákokat.
A bevezetett szabályok szerint a gimnázium egész területén, az általános iskolákban, valamint a szakképző intézményben a közösségi tereken kötelező a maszk viselése. Változtattak a gyerekek bevonulási rendjén, az ügyeletes pedagógusok minden diák testhőmérsékletét ellenőrzik az iskolába érkezéskor. Átszervezték az órarendeket annak érdekében, hogy minél kevesebbet vándoroljanak a diákok. Átalakították az étkeztetési rendet is. Minden szinten kézfertőtlenítő készülékeket helyeztek el, a szülők nem mehetnek be az iskola épületébe, csak abban az esetben, ha előre időpontot egyeztetnek.


Az óvodákban és a bölcsődében is fokozottan figyelnek a járványügyi előírások betartására. A gyermekek beszoktatását átszervezték. A szülők csak maszkban, kézfertőtlenítés után léphetnek be az épületekbe, és csak rövid ideig tartózkodhatnak bent. 
A Debreceni Egyetem óvodájában 187 gyermek számára kezdődött el a héten a 2020/2021-es nevelési év 49 kiscsoportossal. A hajdúböszörményi intézménybe 220 gyermek jár. A DE bölcsődéjéből 36 kisgyermek ment óvodába az előző nevelési-gondozási év végén, helyükre fokozatosan érkeznek a legkisebbek. Összesen 56 apróságról gondoskodnak az intézményben.

Sajtóiroda - ÉE