A Debreceni Egyetem Klinikai Központ munkatársainak kimagasló teljesítményét díjazták az intézmény Semmelweis-napi ünnepségén csütörtökön. Július 1-je az anyák és csecsemők megmentőjének, Semmelweis Ignác születésének évfordulója, egyben a magyar egészségügy napja.

-    Vitathatatlan, hogy Semmelweis az orvostudomány egyik legjelentősebb felfedezését tette, mellyel emberi életek millióinak megmentéséhez járult hozzá. Szellemisége ma is köztünk él. A nagy előd élettörténete és munkássága számos örökérvényű tanulságot hordoz, és korát megelőző tudományos szemlélete, megalkuvást nem tűrő, intuitív megállapításaiba és igazságába vetett hite, elhivatottsága és fáradhatatlan kitartása mindannyiunk számára például és útmutatóul szolgálhat. Ezek azok az elvek és értékek, melyek mentén mi is végezzük a munkánkat, szem előtt tartva a betegellátó tevékenység töretlen fejlesztését – hangsúlyozta ünnepi beszédében Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke.

A professzor elismerően szólt az intézmény dolgozóinak a pandémiás időszakban tanúsított helytállásáról, hogy az embert próbáló helyzetekben rendkívüli pszichés és fizikai megterhelés mellett is áldozatkészen álltak a betegek szolgálatában. Szabó Zoltán hozzátette, hogy a Klinikai Központ a nehézségekkel teli időszakban is eleget tett a hagyományok tiszteletén alapuló, állandó megújulás követelményének. A 2021. január elsejével megvalósult integrációnak köszönhetően az ország egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltatójává alakult.

-    Ez a strukturális változás igazán meghatározó eredményt, egyúttal jelentős kihívást és lehetőséget is jelent számunkra. Lehetőséget arra, az elmúlt évek nagy ívű, dinamikus fejlődése tovább folytatódhasson, a betegellátás színvonalának folyamatos emelése pedig továbbra is lendületesen valósulhasson meg. E szemlélet jegyében került sor új szervezeti egységek létrehozására is – mondta a professzor.

Példaként említette a Gasztroenterológiai Klinika és a Reumatológiai Klinika, illetve a Klinikai Szakpszichológiai Központ megalapítását, és azt, hogy a Kenézy Campuson működő korábbi Belgyógyászati Osztály klinikai rangra emelésével létrejött Magyarország egyik legnagyobb, több mint 500 ágyas Belgyógyászati Klinikája. Mérföldkő-jelentőségűnek nevezte a belgyógyászat szakterületének specializálódását, a szakmaspecifikus részlegek létrehozását, illetve kiemelte a Járványügyi Koordinációs Központ és a poszt-COVID szakambulancia-hálózat megalapítását.
A Klinikai Központ elnöke kifejtette, hogy az infrastrukturális fejlesztésekre is nagy hangsúlyt fektettek az elmúlt időszakban. Modernizálták például a két campus járványügyi ellátásban részt vevő épületeit, így az Infektológiai Klinikát is, és átadták az Onkoradiológiai Klinika új épületét, mellyel megvalósult a centralizált onkológiai és onkoradiológiai ellátás is. 

-    Mit sem érnek azonban a műszerek és a szép környezet segítő kezek, felkészült szakemberek nélkül. Ma a Klinikai Központ azon dolgozóinak teljesítményét ismerem el, akik feladataikat nagyfokú hozzáértéssel és kiemelkedő szorgalommal végzik, kitartásukkal, szakmai és emberi hozzáállásukkal méltán hozzájárulnak a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ jó hírnevének öregbítéséhez – mondta Szabó Zoltán.

Kiváló tevékenységéért idén a Klinikai Központ 37 munkatársa kapta meg az Elnöki Elismerő Oklevelet és Jutalomdíjat.
Az idei Semmelweis-napi ünnepségen adták át először a Klinikai Központ Kiváló Orvos Kitüntetés és Jutalomdíjat.

Az elismerést Piros Pálma, a Kenézy Gyula Campus Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa

és Szikszay Edit, a Gyermekgyógyászati Klinika csecsemő és gyermekgyógyász szakorvosa, az intenzív osztály vezetője vehette át.
Szintén első alkalommal adták át a Klinikai Központ Betegellátásáért Emlékérmet.


A díjat Kárpáti István egyetemi docens, a Belgyógyászati Klinika A épületének belgyógyász, nefrológus szakorvosa kapta a belgyógyászati és nefrológiai betegellátás területén nyújtott színvonalas, lelkiismeretes gyógyító munkája, továbbá példaértékű közéleti munkája elismeréseként, mellyel nagyban hozzájárult a Debreceni Egyetem Klinikai Központ hírnevének öregbítéséhez.

Sajtóközpont - CzA