Hírek Studiversity címkével

Előételnek kínai jiaozi, főételnek a Srí-lankai konyhából egy pol roti lunu mirisszel vagy egy tunéziai fogás, a phat kaphrao, desszertnek pedig bibingka a Fülöp-szigetekről. Egyebek mellett ezeket az ételeket is megkóstolhatják az érdeklődők az idei Food Day-en. Május 3-án, pénteken a Nagyerdei Stadion északi kapujánál, a Hall előtti téren harminc csapat csaknem száz fogása közül válogathatnak az idén immár 17. alkalommal megrendezett gasztronómiai eseményen.

Új, Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program (EKÖP) néven folytatódik az eddigi Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP). Fontos változás, hogy a pályázatot az egyetem hirdeti meg és az ösztöndíjak odaítéléséről is intézményi szinten születik döntés.

Pályafutásuk bemutatásával ismertették a munkaerőpiaci lehetőségeket az intézmény egykori diákjai szerdán a Debreceni Egyetemen. A karriernapot a jelenleg itt tanuló magyar és külföldi hallgatók számára rendezte az angol szakhét keretében közösen a Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézete és a Debrecen BSC Kerekasztal.

Csaknem 800 négyzetméteren 80 kiállító és több mint kétezer állás várta a látogatókat a régió legnagyobb állásbörzéjén a Debreceni Egyetem Főépületében. A kínálat ezúttal is kiemelkedő volt, nem csak pozíciókat találhattak a hallgatók, hanem szakmai gyakorlati helyeket, önkéntes munka-lehetőségeket és külföldi ösztöndíjakat is.

A Honvédelmi Minisztérium szervezésében mintegy száz, a Tanítsunk Magyarországért (TMO) és a Vértezd fel magad programban részt vevő diák tett látogatást a Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandárnál. A pályaorientációs napra a Debreceni Egyetem (DE) TMO mentorhallgatói is elkísérték az általános iskolásokat.

Szakmai fórumot és nyelvi tréningeket szervezett a Debreceni Egyetem (DE) fordító-tolmács mesterképzésében, valamint az Idegennyelvi Központ szakfordító képzésében tanulók számára a Bölcsészettudományi Kar (BTK). A pénteki eseményen a résztvevők hét nyelven gyarapíthatták tudásukat.

Fiatalok a technikai fejlődés középpontjában és az online térben, karrierutak és válaszutak – ezek a központi témái a Debreceni Egyetem Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet dupla rendezvényének. Április 17-én, szerdán a Learning Centerben a MÜZLI Pódiumon és az Alumni Party-n közvetlenül kérdezhetik az egykori és jelenlegi hallgatók a mesteroktatókat.

A Debreceni Egyetem hallgatói és kutatói közül került ki hazánk legtöbb Fulbright ösztöndíjasa – hangzott el a világ legrangosabb ösztöndíjprogramjának idei pályázatait bemutató tájékoztatón a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájában. A Fulbright révén évente 25 hazai hallgató, kutató, illetve oktató számára nyílik lehetőség tudományos kutatói munkára, szakmai tapasztalatszerzésre az Amerikai Egyesült Államokban.

A gyógyszerészi pálya szépségeit bemutató filmsorozat elkészítésére nyert támogatást a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának csapata a Richter Anna Díj jóvoltából. A 10 + 1 részes ismeretterjesztő alkotás a tervek szerint nagyjából egy év múlva kerülhet fel a legnagyobb internetes videómegosztóra.

Szakkönyveket adományozott a Debreceni Egyetem Műszaki Karán műszaki projektmenedzsment szakember szakirányú továbbképzésben tanulóknak a Projekt Management Institute szervezet Magyarországi Tagozata. A most induló képzést a munkaerőpiacon, a műszaki és IT területeken felmerülő egyre növekvő igények kielégítésére hozta létre az egyetem.

Mit kaptak a Debreceni Egyetem joghallgatói a Felező és Végzős Bálon? Miként alakult ki évszázadok alatt a debreceni Dósa nádor tér jelenlegi arculata? Miért tűzték ki a Debreceni Egyetem zászlaját Afrika legmagasabb hegyének csúcsára és miként teljesített az alapszakasz végén a DEAC jégkorong csapata? Egyebek mellett ezekről lehet olvasni az Egyetemi Élet legújabb számában.

Startol az idei Buzánszky Labdarúgó Egyetemi Kupa. A DE hallgatói labdarúgó kupasorozatára ebben az évben 112, köztük 7 női csapat nevezett. A szervezők idén nagyszabású ünnepségre is készülnek, ugyanis húsz éves a Buzánszky Kupa.

Új funkcióval bővült a UD Studyversity, a Debreceni Egyetem hallgatóknak szóló mobilapplikációja. Az egyetemi diákság körében népszerű hangulatjelentéshez kapcsolódóan új szolgáltatások váltak elérhetővé, és a fejlesztések során megújult az alkalmazás ajándékozási rendszere is.

Bevezetés a viselkedésgazdaságtanba és kísérleti módszerekbe címmel tartott előadást Oláh Tamás doktorandusz, a Heidelbergi Egyetem Alfred Weber Institute of Economics kutatója szerdán a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán. A DE korábbi hallgatója többek között arra mutatott rá, hogy az emberek döntései adott esetben hogyan és miért mennek szembe a gazdasági előrejelzésekkel, miért mondanak ellen a hagyományos közgazdaságtudomány szűken értelmezett „homo oeconomicus”-ának, az önérdekkövető, haszonmaximalizáló, tökéletesen informált elméleti lénynek, amely sok alapmodell kiindulópontja.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán tartották a CASA 15 nemzetközi építész hallgatói tervpályázat idei nyitórendezvényét. A megmérettetésen három országból csaknem kétszáz másodéves építészmérnök hallgató azt a feladatot kapta, hogy tervezzen egy közösségi funkcióval ellátott lakóházat egy debreceni telekre. A házigazda Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszékét hatvan hallgató képviseli.

Kiírták a 2024/2025-ös tanév Pannónia Ösztöndíjprogram részképzéseire vonatkozó pályázatokat a Debreceni Egyetemen. Az új mobilitási program segítségével a hallgatók a világ bármely pontján folytathatják tanulmányaikat. A diákok március 5-től, keddtől adhatják be pályázataikat. A jelentkezési határidő március 24. éjfél.

Külföldi hallgatók ismerkedtek a magyar farsangi népszokásokkal a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán; hol voltak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legnevesebb debreceni helyszínei; mivel foglalkozik a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Művészeti Központja és hogyan jutott be a DEAC jégkorong csapata a rájátszásba. Egyebek mellett erről lehet olvasni az Egyetemi Élet legújabb számában.

Több mint ezer belépő kelt már el – de még van lehetőség vásárlásra – a Debreceni Egyetem szektoraiba a szerda esti, 19 órától kezdődő DVSC-FTC MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőre. Az összecsapás kiemelt jelentőségű, nem csupán a két klub és a szurkolóik között régóta fennálló rivalizálásból kifolyólag, hanem abból a szempontból is, hogy aki túllép az ötödik fordulón, marad esélye a végső sikerre a kupában.

Csaknem hetven madár kapott egyedi azonosítót a Debreceni Egyetem Egyetem téri campusán kedden. Szén-, kék- és fenyvescinegéket, csuszkákat és zöldikéket, valamint csízeket jelöltek meg a szakemberek az idei, immár tizenegyedik alkalommal megrendezett egyetemi madárgyűrűzésen.

A szokásokhoz híven fáklyás felvonuláson búcsúzott a várostól a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának csaknem száz végzős hallgatója. A látványos menet tagjai szerda este a Déri térről az egyetem Főépületéig sétáltak.

Újabb neveket hoztak nyilvánosságra pénteken a Campus Fesztivál szervezői. Kilenc nemzetközi előadóval és hetven hazai fellépővel bővült az idei kínálat, a magyar kedvencek listáján pedig már összesen száznegyven név található - olvasható a fesztivál programjával kapcsolatban kiadott friss közleményben.

Király Linda és Király Viktor osztotta meg sikereinek kulisszatitkait a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének Könnyű(?) Zenész ÉLETutak című sorozatában kedd este az oDEon egyetemi színházban. A testvérek meséltek a család zenei gyökereiről, valamint arról is, hogyan kerültek közel a zenei pályához és milyen viszontagságokon, próbatételeken keresztül vezetett az út a világsikerig.

Egy magánalapítvány is segíti a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, hátrányos helyzetű hallgatókat a Debreceni Egyetem Műszaki Karán. A Debreceni Tálentumok Alapítványt egy vállalkozó hozta létre, aki két diplomáját is itt szerezte korábban és úgy érzi, sokat köszönhet az intézménynek. A legfrissebb pályázati kiírásra február 23-ig lehet jelentkezni.

Eskütételüket követően 83 hallgató vehette át oklevelét pénteken a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) téli diplomaosztó ünnepségén.

Miként készülnek az utolsó vizsgaidőszakban a végzés előtt álló hallgatók, mitől sikeres a DEAC vívója, Battai Sugár Katinka, milyen jeles események helyszíne volt 1849-ben Debrecen és jól teljesít mostanában a Debreceni Egyetem férfi kosárlabdacsapata. Egyebek mellett ezekről olvashatunk az Egyetemi Élet legújabb számában.