Hírek külkapcsolatok címkével

Kutatási és oktatási együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem az indiai Vishwakarma Informatikai Intézettel. A partnerségi szerződésnek köszönhetően főként műszaki, informatikai és természettudományi területeken valósulhatnak meg közös képzések, valamint hallgatói szakmai gyakorlati cserék a jövőben.

A Debreceni Egyetem és az egyesült államokbeli Indiana állam felsőoktatási intézményei közötti tudományos és mobilitási partnerségek kialakításáról egyeztetett Indiana állam külügyminisztere. Diego Morales hétfői látogatása során Szilvássy Zoltán rektorral tárgyalt, és hallgatókkal is találkozott az egyetem agrárkarán.

Új doktori iskola indításáról, valamint a szervezeti egységek 2024. évi működési és üzleti terveiről is döntött a Debreceni Egyetem Szenátusa. A testület áprilisi ülésén elfogadta a 2024/2025-ös tanév időbeosztását, valamint új szakok létesítéséről és indításáról is szavazott.

Több tudományterületen tervez kutatási együttműködést a Debreceni Egyetemmel a Németország öt vezető felsőoktatási intézménye között nyilvántartott Bonni Egyetem. A két intézmény az idegtudományok fejlődését és a kutatások összehangolását célzó NeurotechEU-programban megkezdett kooperációt bővíti, a kapcsolat kiterjesztéséről kétnapos debreceni látogatáson egyeztettek az egyetemi vezetők.

Oktatói, kutatói és hallgatói mobilitást, valamint közös képzéseket és kutatási projekteket kezdeményez a Debreceni Egyetemmel a Samarkand State Architecture and Construction University, az erről szóló megállapodást az intézmények rektorai írták alá csütörtökön. Cigdem Turkyilmaz a Műszaki és a Gazdaságtudományi Karra is ellátogatott.

A Bölcsészettudományi Kar (BTK) Angol-Amerikai Intézetének meghívására a Debreceni Egyetemre látogatott és Globális szigetek: Írország, Magyarország és az Európai Unió (Global Islands: Ireland, Hungary and the European Union) címmel előadást tartott Ragnar Almqvist. Írország magyarországi nagykövete első alkalommal járt az intézményben.

Megerősítette meglévő oktatási és kulturális együttműködését a Debreceni Egyetemmel a Tianjin Foreign Studies University, az ezt rögzítő megállapodást csütörtökön írták alá. A kínai delegációt vezető Chen Fachun elnök egyúttal a Konfuciusz Intézet további öt évre szóló akkreditációjának dokumentumát is átadta a DE vezetőinek.

A legújabb biztonságtechnikai eszközök, megoldások mellett a vonatkozó munkabiztonsági szabályokat is áttekintették a Debreceni Egyetem Műszaki Karán pénteken rendezett Zuhanásbiztonsági Szakmai Napon. Ezek ismerete kiemelt jelentőségű, hiszen bár a halálos kimenetelű munkahelyi balesetek száma kis mértékben mérséklődött tavaly Magyarországon, a súlyos, csonkolással járó esetek száma jelentősen növekedett.

A Debreceni Egyetem történelmével, képzéseivel, ipari együttműködéseivel és nemzetközi kapcsolatrendszerével ismerkedett Ausztrália nagykövete az intézményben tett hétfői látogatásán. Ian D.G. Biggs az Angol-Amerikai Intézet hallgatóival is találkozott.

Az agrártudományi képzések területén kötött megállapodást a Debreceni Egyetem és a Mansoura Egyetem. A szerződést Mohamed Ayman Ashour egyiptomi felsőoktatásért és tudományos kutatásokért felelős miniszter, valamint Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter jelenlétében írta alá Harsányi Endre rektorhelyettes Kairóban.

A környezet büntetőjogi védelméről szóló irányelvek szigorítási lehetőségeit vitatták meg a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán rendezett szakmai tanácskozáson. A rendezvényen felszólaló indonéz szakember a probléma globális jellege miatt a közös megoldás kialakítását szorgalmazta.

Hétvégén Brüsszelben ülésezett a Consortium on Applied Research and Professional Education - Alkalmazott Kutatási és Szakképzési Konzorcium. A CARPE vezető testületének tanácskozásán a Debreceni Egyetemet Csernoch László tudományos rektorhelyettes és Varga Zsolt tudományos igazgató képviselte.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán tartották a CASA 15 nemzetközi építész hallgatói tervpályázat idei nyitórendezvényét. A megmérettetésen három országból csaknem kétszáz másodéves építészmérnök hallgató azt a feladatot kapta, hogy tervezzen egy közösségi funkcióval ellátott lakóházat egy debreceni telekre. A házigazda Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszékét hatvan hallgató képviseli.

Kiírták a 2024/2025-ös tanév Pannónia Ösztöndíjprogram részképzéseire vonatkozó pályázatokat a Debreceni Egyetemen. Az új mobilitási program segítségével a hallgatók a világ bármely pontján folytathatják tanulmányaikat. A diákok március 5-től, keddtől adhatják be pályázataikat. A jelentkezési határidő március 24. éjfél.

A Debreceni Egyetemen járt és a bangladesi hallgatók számának növelési lehetőségeiről egyeztetett a Bangladesi Népi Köztársaság bécsi nagykövetségének és állandó képviseletének delegációja. A diplomaták a Műszaki Karra is ellátogattak.

Tudományos és képzési együttműködéseket szorgalmaz a Debreceni Egyetem és hazája felsőoktatási intézményei között a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövete. Guillermo Vázquez Moreno az intézmény Vezér utcai ipari parkjába is ellátogatott.

A Debreceni Egyetem képzési portfóliójával, széleskörű hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerével ismerkedett az Ománi Szultánság magyarországi nagykövete az intézményben tett keddi látogatásán. Malallah Albalushi az ománi hallgatók számának növelési lehetőségéről is érdeklődött a Szilvássy Zoltán rektorral folytatott megbeszélésén.

Az informatika, a gyógyszerész- és az orvostudomány területét érintő együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és hat vietnámi egyetem. A keretmegállapodásokat a vietnami miniszterelnök, a vietnami oktatási és képzési miniszter, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelenlétében írta alá Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora pénteken a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A Debreceni Egyetem és iraki felsőoktatási intézmények közötti tudományos és mobilitási együttműködési lehetőségekről egyeztetett Bartha Elek oktatási rektorhelyettessel az Iraki Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének delegációja pénteken. A küldöttség a Debreceni Egyetemen tanuló iraki hallgatókkal is találkozott.

Nemzetközi hírű professzor érkezik a Debreceni Egyetemre. Florian Luca, a johannesburgi School of Maths, Wits University professzora ősszel három hónapot tölt el vendégkutatóként a Matematikai Intézetben.

Január 4-én ünnepli 90. születésnapját Szlovákia korábbi köztársasági elnöke, Rudolf Schuster. A politikusnak – aki meghatározó szerepet játszott a szlovák-magyar kapcsolatok elmélyítésében – 2016-ban adományozta a Debreceni Egyetem egyik legrangosabb elismerését, a Civis Honoris Causa díjat.

A Montrealban élő magyarság múltjának kutatása is része annak a megállapodásnak, amelyet decemberben kötött Magyarország Montreali Főkonzulátusa és a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara.

Mobilitási és tehetséggondozási együttműködési lehetőségekről tájékozódott a Debreceni Egyetemen a pekingi székhelyű GEC Academy vezetősége. A szakemberek a Shenyang Institution of Technology képviselőivel érkeztek, hogy megismerjék az egyetem képzési, kutatási és mobilitási rendszerét.

Az intézmény nemzetközi kapcsolatairól, a BMW és az akkumulátorgyártók érkezéséhez kapcsolódó feladatokról és a Konfuciusz Intézet tevékenységéről is szó volt a Debreceni Egyetem Szenátusának decemberi ülésén. A testület címzetes egyetemi tanári cím és Pro Universitate-díj adományozásáról, valamint több szabályzat módosításáról is döntött.

A debreceni Tóth Árpád Gimnázium csapata nyerte a DEbate angol nyelvű országos vitaversenyt, amelyet idén is az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége és az Amerikai Kuckó közreműködésével szervezett meg a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete.